IMG_5277 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – De Souburghse molen aan het Kortland in Alblasserdam heeft weer een wind – en waterdichte kap. Hierdoor kan voorkomen worden dat de bouwkundige staat van de wiekloze molen nog verder terugloopt. Vrijdag 19 oktober werd de gerestaureerde kap, onder toeziend oog van wethouder Sjoerd J. Veerman, de stichting ‘Vrienden van de Souburghse molen’, adviesbureau Groen, molenmakers- en aannemersbedrijf De Gelder, dakbedekkingsbedrijf Van Zanten en vele belangstellenden, met een grote kraan teruggeplaatst.

Op korte termijn wordt de molen in eigendom overgedragen aan een beheersstichting. Daarna kan worden gezocht naar mogelijkheden om subsidies of sponsoring te verkrijgen om een volledige restauratie van de molen mogelijk te maken. De Lionsclub Alblasserwaard heeft onlangs een stichting opgericht en zal, daar waar mogelijk, helpen bij de restauratie.

De molen maakt deel uit van de cultuurhistorische kwaliteit van het dorp. Daarom vindt de gemeente het belangrijk de watermolen te behouden en deze weer in volle glorie te laten draaien in de toekomst. Wie precies de kosten gaat betalen, is nu nog onduidelijk. De gemeente Alblasserdam heeft in ieder geval 750.000 euro gereserveerd, maar hoopt dat niet het hele bedrag uitgegeven hoeft te worden. Geprobeerd wordt om via subsidies geld binnen te halen om de molen te restaureren.

Wethouder Veerman hoopt dat de molen in 2015 volledig gerestaureerd is. “We moeten nog even wachten op de subsidieaanvraag. Als die wordt goedgekeurd, kunnen we aan de slag.”

De restauratie van de kap werd uitgevoerd door dakbedekkingsbedrijf T. M. van Zanten, aannemersbedrijf/molenmaker De Gelder BV.

De foto’s zijn gemaakt door Cees van der Wal en Peter Stam.

-®ceesvdwal_MolenSouburg_1 [Desktop Resolutie] -®ceesvdwal_MolenSouburg_4 [Desktop Resolutie] -®ceesvdwal_MolenSouburg_7 [Desktop Resolutie] IMG_5235 [Desktop Resolutie] IMG_5236 [Desktop Resolutie] IMG_5252 [Desktop Resolutie] IMG_5259 [Desktop Resolutie] IMG_5277 [Desktop Resolutie]