Foto wethouder Cardon met peutersALBLASSERDAM – De Week van de opvoeding die duurt van 7 t/m 13 oktober, heeft dit jaar  het thema ‘word spelenderwijs’. In het kader hiervan hebben dertig peuters en hun ouders in bibliotheek Alblasserdam aan de Ieplaan, spelenderwijs kennis gemaakt met boeken in de bibliotheek. Tijdens het ochtend- en middagprogramma is interactief voorgelezen voor de peuters. Tegelijkertijd  zijn de ouders geïnformeerd over het belang van voorlezen.

Interactief voorlezen stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van het jonge kind. Ook laat het kinderen ervaringen (her)beleven en creëert het een moment van rust en veiligheid. Dit alles was duidelijk waarneembaar bij de peutertjes toen Cora van Aalst, educatieconsulent van de Bibliotheek A tot Z, voorlas uit Mama kwijt van Chris Haughton. Aanvullend liet Petra Bouterse, docent Nederlandse gebarentaal, de kinderen en de ouders ervaren hoe specifieke woorden en begrippen via gebaren verduidelijkt kunnen worden.

Door woorden uit te beelden blijft het kindje actief betrokken bij het verhaal. De gemeente Alblasserdam heeft aan alle peuters die aan het programma in de bibliotheek deelnamen, een boekje cadeau gegeven zodat de ouders ook thuis spelenderwijs kunnen blijven voorlezen. Tijdens het middagprogramma kwam wethouder Ad Cardon persoonlijk het boekje aan de peuters overhandigen. De wethouder benadrukte het belang van voorlezen en sprak lovende woorden over “de professionele wijze waarop de Bibliotheek A tot Z activiteiten oppakt en uitvoert in Alblasserdam.”