rechter commissarisNIEUW-LEKKERLAND – Was het M. K. uit Nieuw-Lekkerland die op 8 mei naakt rondliep in Heinenoord, of was het een ander? Over die vraag boog de Dordtse politierechter zich deze week. Volgens het Openbaar Ministerie was het de 42-jarige Lekkerlander die zich schuldig heeft gemaakt aan het schenden van de eerbaarheid door naakt door de struiken te lopen, volgens de man zelf moet het een ander zijn geweest. De politierechter geloofde het OM en veroordeelde de verdachte tot een werkstraf van vijftig uur, waarvan twintig uren voorwaardelijk.

Naakt met bivakmuts
Op woensdagochtend 8 mei 2013 fietsten twee meiden naar school. Ineens zag één van hen bij het Zalmpad, in de buurt van de Heinenoordtunnel, een man in de bosjes. De man droeg alleen een bivakmuts. Verder niets. De tiener attendeerde haar vriendin op wat zij zag. “Kijk daar eens,” had ze gefluisterd. Ook de vriendin zag de naakte man in het natuurgebied staan en schrok. Beiden gingen er vervolgens als een speer vandoor. “Want, je weet nooit wat zo iemand van plan is,” verklaarden ze later.

Politiecontrole
Even verderop kwam het tweetal een politiecontrole tegen. Daar vertelden zij hun verhaal tegen de agenten. Twee minuten later arriveerde de politie bij de plek waar de scholieren de man hadden gezien. Op dat moment kwam uit de bosjes een man met een scooter. Agenten geboden hem te stoppen en onderwierpen de man en de scooter aan een controle. Uit de jas van de man kwamen twee bivakmutsen (helmmutsen). Precies dezelfde als die de twee meiden hadden gezien. Hierop werd de man, de 42-jarige Nieuw-Lekkerlander, aangehouden en meegenomen voor verhoor.

Naïef
Zowel bij de politie als in de rechtbank ontkende M. K. dat hij degene was die naakt rondliep. Hij vertelde: “Ik werk in het groen en ben geïnteresseerd in bomen, planten en kruiden. Daarom was ik op die locatie in Heinenoord gaan kijken. Ik stond bij mijn scooter toen ik twee meiden voorbij zag komen. Er was wat commotie en gegil en ze keken achterom. Ik meende dat ik iemand in de bosjes zag en ben daar achteraan gegaan. Achteraf gezien was dat heel naïef en het domste wat ik kon doen, want toen ik terug reed, kwam ik namelijk de auto van de agenten tegen en werd ik aangehouden.”

Panisch
De Lekkerlander vertelde verder dat hij de ziekte van Lyme heeft en daardoor panisch is van teken. “Ik zou nooit naakt tussen de struiken kunnen lopen. Dan word ik helemaal gek.” De man vertelde ook dat in de verhoren staat dat de meiden schaamhaar hadden gezien. “Maar ik heb helemaal geen schaamhaar, dus ik kán het niet zijn. En de bivakmuts die gezien was, was gebreid en die van mij waren van zijden gemaakt. Die draag ik in de winter onder mijn helm, tegen de kou. En nog wat… als de politie er binnen twee minuten was, hoe kan ik me dan al helemaal aangekleed hebben?”

Eis
De Officier van Justitie zei hierop: “Laat ik voor mezelf spreken: ik kan mij met gemak binnen twee minuten aankleden en meneer kan dat denk ik ook wel. Het is voor mij te toevallig dat er op dat moment precies nog een man met precies dezelfde bivakmuts aanwezig was. Ik vind het feit daarom wettig en overtuigend bewezen en eis daarom een werkstraf van vijftig uren, waarvan twintig uur voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.”

Uitspraak
De politierechter ging volledig mee in de eis van de officier en veroordeelde M. K. dus tot een werkstraf van vijftig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Zowel het Openbaar Ministerie als de Nieuw-Lekkerlander hebben veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Deel dit bericht via...