brand sliedrecht boon [Desktop Resolutie]SLIEDRECHT – In een opslagloods van de groothandel Boon aan de Marisstraat in Sliedrecht heeft maandagavond 7 oktober een brand gewoed. De brandweer schaalde al snel na de eerste melding op naar ‘zeer grote brand’ en ‘grip1’. De brand in het distributiecentrum voor supermarkten van MCD werd rond 19.00 uur ontdekt. Op dat moment was er niemand meer in het pand aanwezig. Even na 22.00 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Tot 01.45 uur werd er nageblust.

Brandwerende muren
De brandweer zette twee hoogwerkers en twee pelotons in. Onder meer de brandweerkorpsen van Alblasserdam, Papendrecht, Dordrecht, Leerdam, Sliedrecht en Nieuw-Lekkerland waren aanwezig. “De brandwerende muren en de inzet van de brandweer hebben gelukkig voorkomen dat het pand helemaal in brand is gevlogen,” concludeert officier van dienst Gerard Ketting aan het einde van de inzet. (01.45 uur). Ketting vervolgt: “Het was binnen zo warm, dat we hebben besloten om de brand van buitenaf te bestrijden en dus geen mensen naar binnen te sturen. We wilden geen risico’s nemen. Als er zuurstof bij zou komen, zou alles in één keer kunnen ontbranden.”

Geen slachtoffers
Politiepersvoorlichtster Patricia Wessels vertelt dat er geen slachtoffers zijn gevallen. “Er was tijdens het uitbreken van de brand niemand aanwezig in het pand.” Over de oorzaak kan Wessels nog niets zeggen: “Daar zal zeker onderzoek naar gedaan gaan worden, maar het is op dit moment nog te vroeg om daar uitspraak over te doen.”

Ramen en deuren dicht
Bij de brand zijn diverse gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar uit metingen van de brandweer blijkt dat de concentraties niet grensoverschrijdend waren. Via Twitter gaf de brandweer het advies om ramen en deuren in de buurt gesloten te houden.

Zes miljoen
Tot diep in de nacht werd bij het bedrijf overleg gevoerd over hoe het nu verder moet. Klaas Boon, commercieel directeur van het bedrijf vertelde na het overleg: “Het achterste deel van de loods is helemaal verloren gegaan. In de rest van het pand hebben we water –en roetschade. Het ziet er naar uit dat we alle levensmiddelen, die in de loods opgeslagen staan, niet meer kunnen verkopen. Het betreft dan vooral droge kruidenierswaren. De artikelen hebben een totaalwaarde van zo’n zes miljoen euro,” aldus de Alblasserdamse ondernemer.

Drama
Dinsdag zal er onder meer met de verzekeraar gekeken worden naar de exacte totale schade aan de goederen en het gebouw. Ook de constructie van het pand zal dan nader bekeken worden. Voorlopig liggen de distributiewerkzaamheden stil. “Ik verwacht dat er minstens een dag of vier niet gewerkt kan worden. Dit is een drama voor de bevoorrading van de winkels,” zegt Boon.

De technische recherche zal dinsdag onderzoek naar de oorzaak van de brand.

brand sliedrecht boon [Desktop Resolutie]

foto: Jasper v/d Heerik.

IMG_4441 [Desktop Resolutie] IMG_4449 [Desktop Resolutie] IMG_4459 [Desktop Resolutie] IMG_4483 [Desktop Resolutie] IMG_4494 [Desktop Resolutie] IMG_4514 [Desktop Resolutie] IMG_4521 [Desktop Resolutie] IMG_4523 [Desktop Resolutie]

IMG_4538 [Desktop Resolutie]