IMG_4568 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Natasja Kanters, ex-lid van de inmiddels opgeheven culturele raad, heeft dinsdagmiddag 8 oktober, samen met kunstenaar Roel Teeuwen, het kunstwerk ‘De Ingezetene’ in de Van Eesterensingel in Alblasserdam officieel onthuld. Dit werd gedaan door met lange stok een blauw doek van het beeld op te tillen. Het bronzen beeld, ter waarde van 20.000 euro, werd vervolgens geschonken aan de gemeente Alblasserdam.

Beste gieterij
Hanneke Beaumont uit België is de maakster van het beeld. Zij kon echter, wegens activiteiten in Italië, niet aanwezig zijn bij het officiële moment in Alblasserdam. Haar dochter Mijntje Lukoff was er wel bij aanwezig. Lukoff vertelde dat het beeld afkomstig is uit de beste gieterij ter wereld. “Het beeld is eerst in Brussel geboetseerd en later in Pietrasanta in Italië gegoten. In Pietrasanta staan de beste gieterijen ter wereld. In dat stadje hebben ze al vele eeuwen ervaring met gieten,” zei Lukoff. Over het beeld zelf zei de Belg: “Dit beeld presenteert de mens. Noch vrouw, noch man, niet jong en niet oud. Ook is niet bekend uit welk land of welke tijd. Mijn moeder heeft geprobeerd om een universeel mens af te beelden.”

20.000
Het beeld zou eigenlijk in 2009 al geplaatst worden in het kader van ‘De Beeldensingel’; een project van de inmiddels opgeheven Culturele Raad van Alblasserdam. Na afgifte van een bouwvergunning en na de bestelling bleek echter dat de gemeente hier geen geld meer voor had. Het college van burgemeester en wethouders besloot vorig jaar om alsnog een bedrag van 20.000 euro beschikbaar te stellen.

Superwerk
De culturele raad kwam bij kunstenaar Hanneke Beaumont terecht, nadat ex-voorzitter Keesc den Boef in België een kunstwerk van haar had gezien. “Keesc had beelden van Hanneke in een park gezien en wilde graag ook een werk van haar in Alblasserdam. Dit beeld is als ‘superwerk’ uitgezocht. Het beeld kostte eigenlijk 25.000 euro, maar we hebben er nog 5000 vanaf gekregen.

Cardon
Wethouder Cardon is blij met het nieuwe beeld in het water. “Het staat er al een poos, maar we hebben toch besloten om het nog officieel te onthullen.  Ik weet dat er vanuit het dorp wat afkeurende reacties zijn als het om kunst gaat. De een vindt het prachtig en de ander vindt er niets aan. Zo werkt dat met kunst. Ik ben blij dat ook dit kunstwerk er uiteindelijk is gekomen.”

Tekst en foto’s: Peter Stam.

IMG_4555 [Desktop Resolutie] IMG_4558 [Desktop Resolutie] IMG_4562 [Desktop Resolutie] IMG_4564 [Desktop Resolutie] IMG_4566 [Desktop Resolutie] IMG_4568 [Desktop Resolutie] IMG_4571 [Desktop Resolutie]