fill the void filmavondALBLASSERDAM – De Ontmoetingskerk en de Havenkerk in Alblasserdam organiseren op woensdag 16 oktober een filmavond in Landvast. In cinema2 zal de film ‘Fill the Void’ worden gedraaid. “Fill the Void biedt een prachtige inkijk in de wereld van het orthodoxe Jodendom. De film begint om 20.00 uur,” vertelt dominee Hans van Walsum.

Na een korte pauze na afloop van de film bestaat de mogelijkheid om onder leiding van ds. Hans van Walsum nog even door te praten over de film. Rond 22.15 uur is de filmavond afgelopen. De toegangsprijs bedraagt € 5. Meer info (o.a. een trailer van de film) is te vinden op www.ontmoetingskerkalblasserdam.nl

Shira – de jongste dochter uit een orthodox joods gezin – kijkt enorm uit naar haar bruiloft. Op het moment dat haar droom bijna wordt verwezenlijkt, slaat het noodlot toe. Haar oudere zus Esther sterft tijdens de geboorte van haar zoon en Shira’s huwelijk wordt uitgesteld.
Esthers weduwnaar Yochay wordt voorgesteld te hertrouwen in het buitenland. Shira’s moeder wil – na de dood van haar dochter – niet ook haar schoonzoon én kleinkind verliezen en doet een schokkend voorstel: Shira wordt gedwongen te kiezen tussen gehoorzaamheid aan haar familie en haar eigen gevoelens.

Met haar debuut ‘Fill the void’  biedt de orthodox joodse Rama Burshtein een unieke inkijk in een wereld waar geloof, tradities en bijbehorende dilemma’s centraal staan. Burshtein maakt zelf deel uit van deze wereld. De keuze waar Shira voor komt te staan, laat zien welke pijnlijke eisen elk geloof kan stellen. Als een moderne Jane Austen laat zij Shira worstelen tussen de heersende conventies en de haar eigen gevoelens.

Hoofdrolspeelster Hadas Yaron, die de rol van Shira speelt, werd op het Filmfestival van Venetië bekroond als beste actrice. FILL THE VOID werd overladen met vele prijzen en is de officiële inzending voor de Oscar Beste Buitenlandse Film van Israël.