IMG_3341 (Kopie)ALBLASSERDAM – Bijna veertig procent van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat blijkt uit cijfers van de eerste gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook in Alblasserdam voelen veel mensen zich eenzaam. Diverse partijen hebben afgelopen week de handen ineen geslagen door een intentieverklaring te tekenen en beginnen samen de strijd tegen eenzaamheid vanuit de werkgroep Werkgroep Eenzaamheid Alblasserdam.

Ziek van
De werkgroep bestaat uit Stichting Welzijn Alblasserdam, Rivas Zorggroep, Stichting Waardeburgh, Stichting MEE, Hervormde Kerken Alblasserdam, Mevrouw H. van Asperen (voedselbank), mevrouw J. van Meurs (WMO-adviesraad) en de gemeente Alblasserdam. De intentie van hen allen is om samen te werken en de eenzaamheid in Alblasserdam te bestrijden en indien mogelijk te voorkomen. “Gevoel van eenzaamheid is geen fijn gevoel. Je kunt er ziek van worden, hoge bloeddruk en angsten van krijgen. We moeten hier echt wat aan doen en gaan er met elkaar voor,”  vindt Jeannette van Wijngaarden van de Stichting Welzijn Alblasserdam.

Bezoeken
Van Wijngaarden legt uit hoe de werkgroep te werk wil gaan: “We willen inwoners van Alblasserdam bezoeken en nagaan waar de bezochte behoefte aan heeft, zodat we eenzaamheidsgevoelens kunnen verminderen dan wel voorkomen. Onder eenzaamheid verstaan we het subjectief ervaren van een onplezierig  gevoel en / of ontoelaatbaar gemis van bepaalde sociale relaties.”

 

Hartstikke goed
Wethouder Ad Cardon, die de intentieverklaring ook ondertekende, zegt blij te zijn met de nieuwe werkgroep. “Dit is hartstikke goed. We moeten als gemeenschap steeds meer dingen zelf regelen. We blijven langer thuis wonen en gaan later naar verzorgingshuizen. Hierdoor kunnen mensen zich eenzaam voelen, omdat ze steeds minder contacten krijgen. Daar moeten we wat aan gaan doen. We ondersteunen dit initiatief van harte!”

Mantelzorgers
Eenzaamheid kan ook voorkomen bij mantelzorgers. Mantelzorgers stoppen namelijk vaak zoveel tijd en energie in de zorg voor een ander, dat hun eigen contacten verwateren, waardoor eenzaamheidsgevoelens kunnen ontstaan. Binnenkort geeft een gespecialiseerde trainer van Stavoor een workshop van 2,5 uur. Daarbij wordt ingegaan op de eigen situatie van een mantelzorger. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de Stichting Welzijn Alblasserdam via het nummer 078-2021220.

Onderzoek
De GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vroegen vorig jaar ruim 370.000 mensen ouder dan achttien jaar naar hun gezondheid en levensstijl. Hoe eenzaam mensen zich voelen blijkt afhankelijk van onder meer leeftijd, gezondheidstoestand en economische zekerheid. Zo zegt 65 procent van de mensen die negentig jaar of ouder zijn, zich eenzaam te voelen, waarvan 17 procent zeer eenzaam.

Financieel
Financiële zekerheid blijkt ook van invloed. Van de mensen die geen moeite hebben om rond te komen, voelt één op de drie (34 procent) zich eenzaam. Van degenen die wel moeite hebben om rond te komen geeft 55 procent aan zich eenzaam te voelen. Mensen met betaald werk voelen zich minder eenzaam dan mensen zonder betaald werk (33 tegen 48 procent). Het onderzoek wijst verder uit dat autochtone Nederlanders zich minder vaak eenzaam voelen (35 procent) dan niet-Westerse allochtonen. Van deze groep voelt 60 procent zich eenzaam.

IMG_3341 (Kopie)

IMG_3328 (Kopie) IMG_3333 (Kopie) IMG_3342 (Kopie) IMG_3346 (Kopie) IMG_3348 (Kopie)

Deel dit bericht via...