De ingezetene van eesterensingel AlblasserdamALBLASSERDAM – Het kunstwerk ‘De Ingezetene’, gemaakt door Hanneke Beaumont, wordt dinsdag 8 oktober onthuld. Het beeld is onlangs, in samenwerking met kunstenaar Roel Teeuwen, Dick Kanters van het Waterschap, Leo de Heus van G.M. Damsteegt en Ton Lommers van Segno d’Arte geplaatst in de Van Eesterensingel in Alblasserdam. De onthulling vindt plaats om 17.30 uur. Wethouder Ad Cardon en Mijntje Lukoff, dochter van Hanneke Beaumont, vertellen, voorafgaand aan de onthulling, over de totstandkoming van het beeld.

Hanneke Beaumont
Hanneke Beaumont werd geboren in Maastricht. Na een studie in de VS keerde ze terug naar Europa en ging ze naar België, waar ze nog steeds woont. Haar werken zijn mannelijk noch vrouwelijk, niet jong en niet oud. Ze worden niet weergegeven als portretten van bepaalde personen en zijn niet gemodelleerd naar geïdealiseerde menselijke vormen. Fysiek zijn ze benaderingen van de mens. Hun standpunten zijn niet agressief of provocerend. Het menselijk karakter wordt gebonden aan een reeks van gedachten. Gekleed in tijdloze ‘kleding’, met elkaar verweven met het lichaam, trotseren de beelden onze perceptie. De kunstenaar deelt haar werktijd tussen Brussel en Pietrasanta, in Italië. Haar sculpturen zijn gerealiseerd in terracotta, brons of gietijzer.

20.000
Het beeld zou eigenlijk in 2009 al geplaatst worden in het kader van ‘De Beeldensingel’; een project van de inmiddels opgeheven Culturele Raad van Alblasserdam. Na afgifte van een bouwvergunning en na de bestelling bleek echter dat de gemeente hier geen geld meer voor had. Het college van burgemeester en wethouders besloot vorig jaar om alsnog een bedrag van 20.000 euro beschikbaar te stellen.