IMG_3897b (Kopie)ALBLASSERDAM – Kijkend naar de statistieken van de afgelopen jaren, is het zeer aannemelijk dat het aantal woninginbraken de komende tijd in de Alblasserwaard weer gaat stijgen. De dagen worden namelijk korter en daar maken inbrekers handig gebruik van. Zeker in de dorpen langs de snelweg, zoals Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht slaan criminelen vaak en snel hun slag. De politie wil deze inbrekers graag pakken en het liefst een stap voor zijn. “Ze zijn helaas vaak ongrijpbaar en ons te slim af. We hebben de hulp van burgers keihard nodig om deze boeven te vangen en het liefst voor te zijn. Want behalve economische schade, zorgen inbraken ook voor emotionele schade,” vertelt Ron van Dijk,teamleider bij de politie in de Alblasserwaard.

112 bellen
De politie wil de komende tijd inwoners uit deze regio nauw gaan betrekken bij het terugdringen van het aantal inbraken. Om die reden wordt een ‘donkere dagen offensief’ gestart. Van Dijk vertelt: “Een heterdaad aanhouding van inbrekers, begint eigenlijk altijd bij een melding van een burger. Vaak gaat het dan om meldingen dat mensen iets vreemd zien of horen en 112 bellen. Helaas komt het ook voor dat mensen níet bellen en na een inbraak zeggen: ‘ja ik heb wel wat opvallends gehoord bij de buren, maar heb niet gebeld…’ Daar moeten we van af.”

Licht
Naast alert zijn en sneller / vaker 112 bellen bij verdachte situaties, kunnen burgers meer doen om inbraken te voorkomen. “Heel simpel: laat ‘s avonds het licht branden als je weg gaat. De wintermaanden bieden inbrekers nu eenmaal meer gelegenheid om ongezien toe te slaan. Inbrekers letten vooral op de afwezigheid van de bewoners. Bij het invallen van de duisternis wordt dat voor hen makkelijk waarneembaar. Ze hebben duidelijk een voorkeur voor woningen waar geen licht brandt,” aldus teamleider Van Dijk.

Hotspots
Ook Kees Geers, teamchef van de wijkpolitie benadrukt het belang van de hulp van burgers: “Als we niets doen, neemt het aantal inbraken nog verder toe. Juist burgers kunnen het verschil maken,” weet hij. Hij vervolgt: “Het gaat vaak om inbrekers die in wisselende samenstelling lukraak hun slag slaan in een dorp dicht langs de snelweg. Deze dorpen noemen wij hotspots. Ook dorpen als Groot-Ammers horen daarbij. Mensen denken daar namelijk nog regelmatig dat niet alles op slot hoeft en inbrekers weten dat en denken dat de politie er lang over doet om daar te komen. In zulke gevallen is het belangrijk dat we snel kunnen handelen en tips van burgers zijn daarbij echt onmisbaar.”

Plan van aanpak
De komende maanden gaat de politie alles op alles zetten om het aantal inbraken te laten dalen. Inwoners van de Alblasserwaard worden daarbij actief betrokken. De wijkagenten hebben een plan van aanpak geschreven. Zo zal er gebruik gemaakt worden van kentekencontroles (ANPR), worden er controles bij de pont in Kinderdijk gehouden, worden hondenbezitters (die vaak ‘s avonds nog buiten zijn) gevraagd alert te zijn, worden de media actief betrokken en zullen twitteragenten via tweets hun volgers aansporen om alert te zijn.

“Het zou mooi zijn als we over een aantal maanden kunnen concluderen dat onze aanpak, mede dankzij de burger, heeft gewerkt. Dus: verdachte situatie? Bel 112.,” besluit Van Dijk.

Links in beeld Ron van Dijk en rechts voor twitteragent Thérèse van Eijk.

Links in beeld Ron van Dijk en rechts voor twitteragent Thérèse van Eijk.

 

Links voor zit twitteragent Jan-Peter de Vreede (Alblasserdam) en rechts staat teamchef Kees Geers.

Links voor zit twitteragent Jan-Peter de Vreede (Alblasserdam) en rechts staat teamchef Kees Geers.