1954-20NIEUW-LEKKERLAND –  Donderdag 26 september bestaat de Nieuw-Lekkerlandse EHBO-vereniging 75 jaar. Op 27 september wordt dit van 20.00 tot 22.00 uur gevierd met een receptie in ‘t Waellant. Zowel genodigden als belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Die avond wordt ook een tentoonstelling over 75 jaar EHBO geopend. De tentoonstelling, mogelijk gemaakt door de Historische Vereniging West-Alblasserwaard, zal de hele maand oktober te bezoeken zijn in het atrium van ‘t Waellant.

Bram Boer is al bijna 25 jaar voorzitter van de vereniging. “Ik heb het altijd erg graag gedaan,” vertelt hij. “Sinds 1972 ben ik al lid van de vereniging. Het is gewoon een hobby van me, ook al heb ik het nog druk zat met mijn werk.” Jarenlang was de 64-jarige Bram Boer directeur van tegelhandel Boer en van het gelijknamige taxi- en transportbedrijf. Nog altijd is hij werkzaam als begrafenisondernemer. Werk was er altijd genoeg, maar toch maakte hij volop tijd voor de EHBO, bijgestaan door zijn vrouw Lies.

Hobby
“Het is altijd een hobby van me geweest. Jarenlang heb ik ook als Lotus-slachtoffer gespeeld. Dan grimeren we verwondingen bij onszelf en spelen een ongeval na. Heel intensief is dat, maar we hebben ook flink wat bij afgelachen!”

Open buikwond
“Ik weet nog dat hij een open buikwond moest hebben,” vertelt Lies. “Hij haalde varkensdarmen uit het abattoir. Die bevestigde ik aan een breed stuk elastiek dat om zijn buik moest. Met plasticine en nepbloed leek het uiteindelijk een echte buikwond.”

Veel veranderd
“Er is in 75 jaar veel bij de EHBO veranderd,” vervolgt Bram. “Vroeger waren er veel meer soorten verbanden die je moest kennen en er werd verschrikkelijk veel geoefend. Tegenwoordig moet je als beginner zestien lessen volgen en vervolgens ieder jaar acht lessen om je kennis op peil te houden. Daar zitten dan ook de lessen Reanimatie en AED bij. Momenteel hebben we zo’n 75 leden. Jammer genoeg is het ledenaantal flink teruggelopen, de oorzaak hiervan is voornamelijk geweest de verplichte B.H.V. cursussen voor de bedrijven, deze mensen waren voorheen allemaal lid bij onze vereniging.

HartslagNU
“ Vanaf  juni werken we mee met het nieuwe alarmeringssysteem Hartslag.Nu. Hulpverleners die zich hiervoor hebben aangemeld en in de directe nabijheid van het slachtoffer wonen, krijgen dan een sms’je met het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of om het dichtstbijzijnde AED-apparaat op te halen Wij zijn in deze paar maanden al drie keer ingezet. Bij een hartstoornis zijn de eerste zes minuten cruciaal. Omstanders kunnen dan het beste direct 112 bellen zodat de hulpverlening snel op gang komt!”

Zestig euro
“Ieder keer dat een AED ingezet wordt, kost dit zo’n zestig euro. Ook zijn we ieder jaar zo’n duizend euro kwijt aan verband- en materiaalkosten, zowel bij de oefeningen als bij werkelijke ongevallen. We moeten rond komen van ledengelden, donaties, sponsors vanuit het bedrijfsleven en onze jaarlijkse oliebollenactie. We hopen echter dat we spoedig enige subsidie van de gemeente zullen krijgen, want in verband met de inzet bij Hartslag.nu hebben wij veel extra kosten in verband met onderhoud A.E.D,s en aanschaf van nieuwe Pads na iedere inzet. Geef u ook op voor de nieuwe cursus want:  Eerste Hulp is van Levensbelang.”

1954-20

1954-10 1954-16 1954-18