noordoeversALBLASSERDAM – 263 duizend euro is er deze week door de Alblasserdamse gemeenteraad uitgegeven. Het Damdorp krijgt hier echter niets voor terug. “We geven 263.000 euro uit aan eigenlijk helemaal niets. We laten het geld gewoon in de sloot lopen,” zei Eric Boersma van de SGP. “Eigenlijk gooien we het geld óver de Noord,” zei Michael van der Plaat van de D66. Het geld, dat uiteindelijk door de hele raad beschikbaar werd gesteld, is bestemd voor de afhandeling van het project Noordoevers in Hendrik-Ido-Ambacht.

Geld verdienen
Toen Noordoevers in 2006 een Drechtstedenproject werd, dacht Alblasserdam, net als de andere gemeenten, er nog flink aan de kunnen verdienen. Aan de oevers van de rivier De Noord moesten vervuilde bedrijven plaats maken voor lucratieve, dure woningen. Echter, door vertraging en een steeds slechter wordende woningmarkt, werd het project een grote strop. Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, de gemeentes die begonnen met Noordoevers, konden het project uiteindelijk niet meer betalen en moesten een beroep doen op de andere Drechtsteden. Want, zo werd geredeneerd: als je in de lusten wilt delen, moet je dat ook in de lasten doen.

10 miljoen
Eind vorig jaar besloot het Drechtstedenbestuur het project te stoppen met Noordoevers. Doorgaan met de plannen zou namelijk een verlies van 25 miljoen euro opleveren en stoppen ‘maar’ 10 miljoen. Dit verlies is verdeeld over de zes Drechtsteden gemeenten. Deze week gaf de Alblasserdamse gemeenteraad 263.000 euro uit voor de financiële afhandeling van het project. Verder werd besloten af te zien van verdere ontwikkeling van Noordoevers.

Hoogst haalbare
De gemeenteraad was teleurgesteld in de uitgave, maar zag zich genoodzaakt om toch akkoord te gaan met het voorstel. “We begrijpen dat we ons verlies moeten nemen. We zijn in het regionaal project gestapt en moeten dus ook onze verantwoordelijkheid nemen,” zei Boersma. D66’er Van der Plaat sloot hier met zijn reactie op aan: “Je wordt van dit dossier niet vrolijk. Er zijn al veel woorden aan vuil gemaakt, maar dit is het hoogst haalbare. We moeten onze verantwoording nemen en zo snel mogelijk van dit dossier af komen.

Pistool op de borst
Jacco Wesselius van het CDA bestreed de uitspraak van Boersma dat Alblasserdam er willens en wetens is ingestapt: “Dat zijn we nooit. We waren geen partners in het project, maar we waren aandeelhouder in ROM-D. In een discussie over solidariteit zijn we met de pistool op de borst in het project meegegaan.”

Content
Wethouder Peter Verheij sloot het onderwerp af met: “Ik ben er content mee dat we er nu een punt achter kunnen zetten. Jammer dat het zoveel geld kost, zonder dat we er iets voor terugkrijgen. Hopelijk kunnen we het Alblasserdamse deel van dit boek sluiten.”