Persbericht Open Monumenentdag 2013 (Kopie)ALBLASSERDAM – Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september kan het publiek kennis nemen van de ‘Macht en Pracht’ in de gemeente Alblasserdam. De officiële opening van de dag wordt om 09.30 uur verricht door wethouder Ad Cardon. Plaats van handeling is het gemeentehuis. De meeste activiteiten zijn toegankelijk tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard en de gemeente spelen een belangrijke rol bij de organisatie van deze informatieve dag.

Liefhebbers van de historie worden van harte uitgenodigd om ‘de Pracht’ van het Damdorp te komen bezichtigen. Het monumentale pand aan het Cortgene 3, waarin de Historische Vereniging West-Alblasserwaard is gevestigd, en het iets verderop gelegen Huize Rijkee hebben die dag de deuren geopend. In de Grote Kerk aan het Cortgene kan onder andere worden genoten van orgelspel. Ook de toren kan worden beklommen.

Paardentram
Het is ook mogelijk om met een paardentram vanaf het Cortgene naar de firma Van Asperen in de Noordenstraat te gaan waar ‘de Pracht’ van verschillende koetsen en wagens kan worden bewonderd.  Bezoekers kunnen in de tuin genieten van een kopje koffie of thee. De tram maakt een tussenstop bij Huis te Kinderdijk op het adres Oost Kinderdijk 191, waar een rondleiding wordt gegeven door het huis en het binnenpark. Uiteraard is het ook mogelijk om de route op eigen gelegenheid af te leggen.

Gemeentehuis
Om kennis te nemen van ‘de Macht’ moet het publiek in het gemeentehuis zijn. In de raadzaal gaan raadsleden en jeugdraadsleden met elkaar in debat over actuele zaken. In een ruimte op de tweede etage worden door de aanwezige ambtenaren de nieuwbouwplannen voor het zwembad en de accommodatie van Korfbalvereniging CKC Kinderdijk en Gymvereniging KDO toegelicht. Wie bij burgemeester Bert Blase op de koffie wil, is op de genoemde tijden van harte welkom in zijn werkkamer.

Foto’s
In het gemeentehuis is tevens de tentoonstelling ‘Macht en Pracht’ te bewonderen met foto’s met betrekking tot de ‘industriële macht in Alblasserdam’ en de ‘Koninklijke bezoeken aan Alblasserdam en Kinderdijk’. De foto-expositie is vanaf 17 september tot half november te zien in de bibliotheek A tot Z aan de Ieplaan 2.

Folder
Voor belangstellenden ligt op Open Monumentendag in het pand aan het Cortgene 3 en in het gemeentehuis een folder klaar waarin is omschreven op welke plaatsen kennis kan worden gemaakt de ‘Macht en Pracht’ in het dorp. In Nieuw-Lekkerland wordt zoals gebruikelijk de Hervormde Kerk aan de Lekdijk opengesteld voor het publiek. De kerk met het bekende Kam-orgel is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Ook Huis te Kinderdijk aan de Oost Kinderdijk 191 is geopend voor het publiek.

Ook Huis te Kinderdijk aan de Oost Kinderdijk 191 is geopend voor het publiek.