Oud Gereformeerde Gemeente Kinderdijk in Alblasserdam 1ALBLASSERDAM – In de kerktoren van de Oud Gereformeerde Gemeente Kinderdijk in Alblasserdam hangt al bijna 25 jaar een luidklok. Tot op heden heeft de klok nog niet geluid. Vanuit de kerkelijke gemeente is de wens gekomen om het luidmechanisme van de klok te gaan gebruiken. Wettelijk gezien is het luiden geen probleem. Toch wil de kerk eerst de meningen in de buurt peilen. In de afgelopen week zijn in de buurt 243 enquêteformulieren verspreid.

“Omdat we een goede verstandhouding met de omwonenden van ons kerkgebouw zeer op prijs stellen, willen we eerst onderzoeken hoe de buurt over het plan denkt,” vertelt Wim Toes namens de Oud Gereformeerde Gemeente. In het formulier wordt gevraagd of de buurtbewoners bezwaar hebben tegen het luiden van de klok voorafgaand aan een dienst. (op zijn vroegst 09.30 uur en op zijn laatst 19.30 uur)

Heel en half uur
Verder wordt gevraagd of de klok elk heel en elk half uur mag slaan. De geënquêteerden kunnen bij die optie kiezen voor alleen overdag of overdag en ‘s nachts. De buurtbewoners kunnen tot het einde van deze maand kenbaar maken wat hun voorkeur heeft.  Een maand later zal de kerk beslissen of er wel of niet geluid gaat worden.

Kleine ingreep
De klok, van oorsprong een scheepsbel, werd zo’n 25 jaar geleden, toen de kerk werd gebouwd, cadeau gedaan door een gemeentelid. “Om de klok te kunnen luiden, is er nog wel een kleine ingreep nodig. Dan zouden we nog iets moeten aanschaffen. Voordat we dat doen, wachten we eerst even de enquête en het daaropvolgende besluit af,” aldus Toes.

Een korte steekproef van RTV Rijnmond in de omgeving wees uit dat er niet veel bezwaren zijn tegen het luiden van de kerkklok. (beluister dit fragment hieronder)

Oud Gereformeerde Gemeente Kinderdijk in Alblasserdam 1
kerkklok ogg in Ned
Oud Gereformeerde Gemeente Kinderdijk in Alblasserdam