Havenfestival 2012 13ALBLASSERDAM – Een deel van de haven in Alblasserdam wordt dit jaar tijdens Alblaspop en het Havenfestival naar alle waarschijnlijkheid niet verlicht en ook niet met vlaggetjes versierd. Ook wordt er geen gondelvaart gehouden. Dat laat Krijn Berkouwer, penningmeester van watersportvereniging ‘d Alblasserwaerdt weten. Volgens Berkouwer zijn de veertig ligplaatshouders in de haven tussen de sluis en Landvast het zeer oneens met de doorgevoerde huurverhoging en de ‘starre houding’ van het gemeentebestuur. “De mensen in de haven balen er zo van, dat we hebben besloten om dit jaar de haven niet te verlichten,” aldus Berkouwer.

Geen zin
In de afgelopen jaren was het een traditie om in de week van het havenfestival alle bootjes in de haven feestelijk te verlichten. Dit leverde ‘s avonds een mooi en gezellig schouwspel op. Dit jaar is de kans groot dat er deels een einde komt aan die traditie: “Het is jammer voor de organisatie van het Havenfestial, maar wij hebben er geen zin meer in. Onze huur is door de gemeente verhoogd met 1800 procent. We gaan van 450 euro per jaar naar 8200 euro per jaar voor de haven. Dat terwijl we de haven zelf hebben gebouwd. Dit kan gewoon niet,” vindt Krijn Berkouwer.

Signaal afgeven
Havenmeester Bert Kleijn is het met Berkouwer eens: “We lagen goedkoop, dat zal ik niet ontkennen, maar een verhoging van 1800 procent kan gewoon niet. Dat heeft onze haren overeind gezet. Door dit jaar en misschien ook volgend jaar de bootjes niet te verlichten en versieren, willen we een signaal aan de gemeente afgeven. Want we zijn het zat. We lopen als we in gesprek gaan met de gemeente tegen een muur. We zijn best bereid om een verhoging te accepteren, maar deze verhoging is echt veel te fors en onvoldoende onderbouwd.”

Voor het blok
Afgelopen week is het contract tussen de gemeente en ‘d Alblasserwaerdt ondertekend. “Dat is onder protest gedaan. We konden niet anders. Als we niet akkoord gingen, moesten we weg. We zijn voor het blok gezet. Wij vinden dat het bedrag veel te hoog is. We betalen al honderden euro’s aan liggelden aan de vereniging om de haven te kunnen onderhouden,” stelt Berkouwer.

Huurdiscussie verleden tijd
Wethouder Peter Verheij van Alblasserdam betreurt het dat er plannen zijn om een deel van de haven niet te verlichten. “De discussie over de huur is verleden tijd. Voor de zomer is er een goed bestuurlijk overleg geweest en er is overeenstemming bereikt met het bestuur van ‘d Alblasserwaerdt. De baggerdiepte en de oppervlakte zijn aangepast. Verder is er ingestemd met een ingroeimodel. Inmiddels is het contract getekend en daarmee is de kous wat mij betreft af. Wij betreuren het wel bijzonder dat individuele leden van de watersportvereniging de organisatie van het Havenfestival dupeert. We zullen er als gemeente alles aan doen om de haven en de bootjes alsnog verlicht te krijgen.” Verheij benadrukt dat het niet verlichten van de bootjes niet het idee is van de watersportvereniging, maar van individuele leden.

Technische commissie
Arie den Boer, tweede voorzitter van de watersportvereniging laat weten er alles aan te doen om de haven alsnog verlicht te krijgen. “Natuurlijk is het niet leuk dat de huur omhoog gaat, maar we zouden het jammer vinden als onze leden de boten niet verlichten. Om de verlichting te kunnen bewerkstelligen, is er medewerking nodig van onze technische commissie. Die is er op dit moment niet. Ik ga nog proberen om wat te regelen, maar de vraag is of dat op zo’n korte termijn nog lukt,” aldus Den Boer.

Geen keus
Over het contract met de gemeente zegt Den Boer: “We zijn op een gegeven moment akkoord gegaan. Je hebt verder geen keus. Het was of de huur accepteren of wegwezen.  We hebben nog wel onderhandeld en een jaar langer respijt gekregen. Verder wordt er niet in één keer verhoogd, maar in stappen. Pas in 2017 zitten we op het tarief dat de gemeente wil dat we betalen.”

Heel vervelend
Ramona de Vries zegt namens de organisatie van het Havenfestival het te betreuren dat de gondelvaart en het verlichten van de boten niet doorgaat. “De Stichting Havenfestival is geen partij. Dit is een conflict tussen de watersportvereniging en de gemeente. Wij opereren niet namens de gemeente, maar zijn wel de dupe van het conflict. Dat is heel vervelend.”

Deels
Het lijkt er dus op dat het deel van de haven vanaf de sluis tot aan Landvast tijdens het Havenfestival donker blijft. Het deel tussen Landvast en de ophaalbrug wordt wel gewoon versierd en verlicht.

IMG_8118 [Desktop Resolutie]