rechter commissarisALBLASSERDAM – De politierechter heeft vrijdag 6 september in de rechtbank van Dordrecht een 27-jarige man uit Alblasserdam veroordeeld voor het dreigen met brandstichting. De man bedreigde op 9 juli van dit jaar zijn vader. Volgens de officier van justitie riep de man dat hij de auto en het huis van zijn vader in brand zou steken en dat hij zijn pa neer zou steken. Dat laatste ontkende de 27-jarige en de rechter sprak hem daarom op dat punt vrij, omdat hij vond dat er niet voldoende bewijs was voor die beschuldiging.

Proeftijd
De uitlatingen over de brandstichting werden gedaan na een ruzie over wat visspullen. De Alblasserdammer was tijdens de bedreiging onder invloed van allerlei drugs. “Het is voor een vader heel wat om aangifte tegen zijn zoon te doen, maar er was al zoveel aan vooraf gegaan dat er wat móest gebeuren. Het kon zo niet langer doorgaan,” vertelde de officier van justitie. Zij voegde daar aan toe: “Het is ook niet de eerste keer dat u in de rechtbank zit. U heeft in de afgelopen jaren al heel veel mensen bedreigd. U zat zelfs nog in uw proeftijd van uw vorige twee veroordelingen, toen deze bedreiging plaatsvond.”

Verplichte behandeling
Hoewel er de vorige keer voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd waren aan de Damdorper, vond de officier van justitie het niet nodig om die beloofde straffen op te leggen, omdat dat de uitvoering van haar eis in de weg zou staan. “Meneer zit al 56 dagen in de gevangenis. Ik pleit er voor dat hij maandag vrijkomt en dat hem een verplichte klinische behandeling wordt opgelegd bij Ipse de Bruggen. Die organisatie is gespecialiseerd in verslaafde mensen met een verstandelijke beperking. Zo’n behandeling duurt gemiddeld anderhalf jaar,” aldus de officier. Naast de behandeling eiste de openbaar aanklager een voorwaardelijke gevangenisstraf van elf dagen.

Uitspraak
De politierechter ging mee in de eis van de officier van justitie en legde de Alblasserdammer een gevangenisstraf tot aanstaande maandag op en elf dagen voorwaardelijk. Verder moet de man naar de reclassering luisteren en moet hij zich laten opnemen voor de eerder genoemde behandeling voor maximaal achttien maanden. Tot slot werd de proeftijd van de vorige voorwaardelijke straffen met een jaar verlengd. Mocht de man dus alsnog een keer in de fout gaan, zullen de hem beloofde gevangenisstraffen alsnog opgelegd worden.