DSC_0060OUD-ALBLAS – Ruim zestig jaar lang lag in het water naast het Westeinde in Oud-Alblas een woonboot. De “Zelden tijd zonder strijd”. Deze week is de boot op een dieplader van Damsteegt geladen en vervoerd naar Friesland, om daar in oorspronkelijke staat hersteld worden. De boot, een IJsselaak uit 1898, is gekocht door Jan en Alina van Putten uit Dokkumer Nieuwe Zijlen (Friesland). “Toen we het schip op Marktplaats zagen zijn we hetzelfde weekend gaan kijken en we waren meteen verkocht,” vertelt Alina. Botengek
“Mijn man en ik zijn gek van boten. Jan is garnalenvisser en ik het schippersbloed (dochter van schipper) in me. Na het bezoek aan deze IJsselaak zagen we het helemaal zitten om dit schip in zijn oorspronkelijke staat te gaan restaureren,” aldus Van Putten.

Zestig jaar
Het schip werd in 1898 als binnenvaartschip gebouwd in Ouderkerk aan den IJssel en kreeg de naam “Zelden tijd zonder strijd”. Na trouwe dienst als binnenvaartschip, werd de boot omgebouwd tot een woonboot. De afgelopen zestig jaar heeft de woonark in Oud-Alblas in het water geleden. Sinds 1963 woonde de Ton Albers op de boot. Hij is onlangs verhuisd, naar een verzorgingshuis in Sommelsdijk. Sinds die tijd stond het vaartuig te koop.

Dagtochten
De komende tijd gaan Jan en Alina aan de slag met het opknappen van de boot. Alina vertelt:  “Het is de bedoeling dat deze aak weer onder zeil komt en net zo wordt als toen hij gebouwd is. Dus met mast en laadruim. Als de restauratie voltooid is, noemen we het schip weer “Zelden tijd zonder strijd” en gaan we het open zeilschip verhuren voor dagtochten. We gaan ons er weer helemaal voor inzetten en hebben er enorm veel zin in.”

Planning
En wanneer de boot klaar is, is nog even afwachten. “Wij haten planningen. We hopen deze winter goed van start te gaan en de rest zien we wel. We hebben in ieder geval al ervaring opgebouwd met het renoveren/restaureren van schepen. We hebben twee tjalken: de Middelsee en de Babbelaer. Die laatste is ook als woonark gekocht en omgebouwd tot zeilschip. Verder hebben we een aak en een Groninger Snik en drie Friese pramen van de sloop gered,” besluit Alina.

De familie Van Putten wil tot slot via deze weg alle omwonenden bedanken voor hun gastvrijheid in de afgelopen dagen.

Foto’s: Adri Schouten.

DSC_0060

DSC_0056 DSC_0057 DSC_0063 DSC_0064