IMG_9652 (Kopie)OUD-ALBLAS – Arie Brouwer uit Oud-Alblas is het zwaar verkeer dat elke avond langs zijn woning aan de Dorpsstraat rijdt, zat. Zo zat, dat hij woensdagavond 28 augustus zijn auto midden op straat zette, zodat het verkeer er niet meer door kon. De politie moest er aan te pas komen om te bemiddelen. “Er moet nu echt wat aan gedaan worden. Veel huizen staan hier niet op heipalen, maar op koeienhuiden. Doordat die vrachtwagen en trekkers met stro te hard door de straat rijden, trilt het hele huis, waardoor scheuren in de muren ontstaan. Het moet eens afgelopen zijn,” aldus Brouwer.

Brieven
In de afgelopen jaren schreef de Oud-Alblasser al regelmatig brieven naar de gemeente en de provincie met de vraag of de trekkerroute gewijzigd kon worden van ‘dwars door het dorp’, naar ‘over de provinciale weg’.  Tot nog toe heeft dit geen resultaat gehad.

Te snel door de straat
De overlast van het zwaar verkeer begint volgens de Alblasser elk jaar rond augustus. “Dan wordt er hooi en stro vanuit de Hoeksche Waard met tonnen tegelijk naar de Alblasserwaard gereden. Hiervandaan wordt de stro weer verhandeld. Het vervoer van al die balen vindt vooral in de avond, tot aan de nacht toe plaats. In mijn ogen denderen ze met een veel te hoge snelheid door onze straat heen.”

30 ton
Buurtbewoners, die woensdagavond buiten een kijkje kwamen nemen bij de situatie in de straat, gaven Brouwer gelijk. “Op die wagens gaat zo twintig à dertig ton aan lading. Dat moet je niet door zo’n smal straatje vervoeren,” meent buurtbewoner Kristiaan Terlouw. Zijn buurman valt bij: “Afgelopen nacht is mijn spiegel van de auto gereden. Dat kost me weer 300 euro.”

Handtekeningenactie
Hoewel er nog geen verbeteringen gesignaleerd zijn, geven de Dorpsstraatbewoners voorlopig niet op. Brouwer wil de zaak nogmaals aankaarten bij de gemeente en overweegt een handtekeningenactie te starten. “Bijna iedereen in de straat is het met me eens,”  aldus Brouwer.

Foto’s en tekst: Peter Stam.

IMG_9652 (Kopie)

IMG_9650 (Kopie) IMG_9651 (Kopie) IMG_9654 (Kopie)