Nedstaal-ALblasserdamALBLASSERDAM – Leen van den Hil (97) uit Alblasserdam heeft woensdag 28 augustus een bijzonder verjaardagscadeau gekregen. Samen met zijn familie en directeur Jan Henk Wijma van Nedstaal mocht hij een kijkje nemen bij de smelterij in één van de hallen van het Alblasserdamse staalbedrijf aan de Rapenburg. Van den Hil was jarenlang werkzaam bij Nedstaal en mocht woensdag weer van dichtbij meemaken hoe het staalschroot met donderend geraas in de megaovens werd geworpen.

Gedroomd
Van den Hil vertelde tijdens zijn bezoek dat hij de afgelopen dagen in zijn hoofd druk bezig is geweest met het uitje. “Vannacht had ik gedroomd dat het bezoek niet door zou gaan. Ik begon mijn droom te geloven, vertrouwde mezelf niet meer en heb in alle vroegte mijn dochter gebeld om te vragen of het toch wel echt door zou gaan. Gelukkig was er niets aan de hand,” lachte de oude Damdorper.

Carrière
Van den Hil trad in 1938 bij het bedrijf in dienst en was betrokken bij de eerste aftap van de toen net geopende fabriek.  In de jaren die volgden, werkte Van den Hil zich op van derde, tweede en eerste smelter tot ‘eerste voorman smelter’ en nog later tot hoofdsmeltmeester.

Zonnebloem
De oud-werknemer van Nedstaal praat nog vaak over zijn werk bij het bedrijf. Ook Sjef Christianen van de Nationale Vereniging Zonnebloem kreeg veel verhalen over het staalbedrijf te horen. Dit bracht Christianen op het idee om aan Nedstaal te vragen of Van den Hil als verjaardagscadeau nog één keer mocht kijken naar het smeltproces. De directie van het staalbedrijf hoefde over het verzoek  niet lang over na te denken: “Dit is zo bijzonder, dat we er direct mee aan de slag zijn gegaan,” aldus directeur Jan Henk Wijma.

Enorm genoten
Na het bezoek vertelde Van den Hil: “Ik heb enorm genoten. Het was mooi om mijn ouwe ‘plekkie’ weer te zien. Qua automatisering is er veel veranderd, maar er wordt nog steeds gesmolten, zoals dat 75 jaar geleden ook gebeurde.” “Hij zou hier zo weer aan de slag kunnen,” grapte Wijma.

 

IMG_9378 (Kopie)

IMG_9384 (Kopie) IMG_9388 (Kopie) IMG_9393 (Kopie) IMG_9398 (Kopie) IMG_9400 (Kopie) IMG_9409 (Kopie) IMG_9413 (Kopie) IMG_9423 (Kopie) IMG_9428 (Kopie)