IMG_8708 (Kopie)Vanaf 6 oktober tentoonstelling over Cornelis van Eesteren en De Stijl in Alblasserdam
ALBLASSERDAM – De museumwoning ‘Huis van Zessen’ langs de West-Kinderdijk in Alblasserdam is gerestaureerd en is op zaterdag 14 september, tijdens de Open Monumentendag, gratis en zonder afspraak te bezichtigen. Er wordt die dag ook een rondleiding gegeven. Het Huis van Zessen werd ontworpen door de Alblasserdamse architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988) en beeldend kunstenaar en dichter Theo van Doesburg (1883-1931). Vanaf 6 oktober zal in de museumwoning een tentoonstelling te zien zijn over de jonge stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en De Stijl in Alblasserdam. De beheerder van het pand is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het inrichten van die tentoonstelling en zo nu en dan een rondleiding willen verzorgen.

Het ontwerp
Het ontwerp van ‘Huis van Zessen’ kwam gedurende de zomer van 1923 tot stand in Parijs. Daar werkten Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg koortsachtig aan de nu legendarische tentoonstelling over De Stijl. Deze was in de herfst van dat jaar te zien in Galerie L’Effort Moderne. Op basis van de ontwerptekeningen van Van Eesteren voorzag Van Doesburg het Huis van Zessen van kleur.

Weduwe Van Zessen en het ‘Fordmodel T’
Van Eesteren dankte de opdracht voor het Huis Van Zessen aan de bemiddeling van zijn vader die aannemer was in Alblasserdam. Het huis is vernoemd naar de weduwe Van Zessen die de opdrachtgeefster was. De jonge Van Eesteren wilde geen groot gebaar maken met zijn ontwerp. Hij wilde, naar eigen zeggen, een ‘Fordmodel T’ onder de dijkhuisjes bouwen. Het huis is een paar jaar geleden volledig gerestaureerd. Ook het kleurenschema aan de binnen -en buitenkant van de woning kreeg een opknapbeurt.

Rondleiding tijdens Open Monumentendag
Tijdens de landelijke Open Monumentendag op 14 september is Huis van Zessen op zaterdag in de middag te bezichtigen van 12.00 – 17.00 uur. Er wordt die middag een rondleiding gegeven door het huis. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Bezoek aan Huis van Zessen
Huis van Zessen is elke vierde zaterdag van de maand te bezoeken op afspraak. Voor groepsbezoek zijn ook andere dagen mogelijk. Bel met de beheerders Greet en Hugo Meijdam: 078-6915239 of stuur een email. Tickets: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: € 4,- p.p; kinderen 4-11 jaar: € 2,- p.p. Een museumjaarkaart wordt geaccepteerd. Adres: Huis van Zessen, West-Kinderdijk 89 (tegenover de oude loods van Mercon) in Alblasserdam.

Vrijwilligers nodig voor rondleiding en tentoonstelling
Vanaf 6 oktober zal in de museumwoning een tentoonstelling te zien zijn over de jonge stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en De Stijl in Alblasserdam. De Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting is hard op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het inrichten van de tentoonstelling en zo nu en dan een rondleiding willen verzorgen in het huis. “We hebben assistentie nodig op de Open Monumentendag zaterdag 14 september 2013 en tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling op zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2013. Wij kennen geen geldelijke vergoeding maar bieden een gezellige kring van mensen die het huis een warm hart toedragen,” aldus Barbara Laan, projectleider Huis van Zessen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden per mail via [email protected].

De tentoonstelling
De tentoonstelling concentreert zich rond de korte, maar zeer vruchtbare samenwerking tussen Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg in de periode 1922-1923. Vanaf het moment van hun ontmoeting in Weimar, waar Van Doesburg een cursus gaf over De Stijl aan het Bauhaus, tot aan de tentoonstelling over De Stijl van 1923 in Parijs hadden zij intensief contact. Zij ontwierpen samen de legendarisch geworden maquettes van drie fictieve woonhuizen. Het Maison d’artiste wordt beschouwd als een abstract-ruimtelijk meesterwerk. U kunt zich aanmelden voor een afspraak via: [email protected]

De Stijl
Het Huis van Zessen is een cruciaal ontwerp in de ontwikkeling van de principes van kunstenaarsgroep De Stijl. De kunstenaars en architecten van De Stijl werkten vooral met horizontale en verticale lijnen in de primaire kleuren rood, blauw en geel en de neutrale kleuren wit, grijs en zwart.

Van Eesteren
Van Eesteren begon zijn carrière als architect, maar ontwikkelde zich al snel tot invloedrijk stedenbouwkundige. Zijn Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam uit 1934 dat na de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd is wereldberoemd. Hij wordt dan ook vooral gezien als invloedrijke pionier van het Moderne Bouwen.

Biografische schets
Gelijk met de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Thoth een biografische schets van de jonge jaren van Van Eesteren: Sandra Guarda: Cornelis van Eesteren, ontmoeting met de avantgarde 1914-1929 (www.thoth.nl). Huis van Zessen is eigendom van de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting (www.efl-stichting.nl) die de nalatenschap van Van Eesteren en zijn compagnon Theodoor van Lohuizen beheert.

Adres: Huis van Zessen, West-Kinderdijk 89 (tegenover de oude loods van Mercon) in Alblasserdam.

IMG_8708 (Kopie)

IMG_1616 (Kopie) IMG_8707 (Kopie) z08214_042_1 (Kopie) huis van zessen indeling

Deel dit bericht via...