hornbach in AlblasserdamALBLASSERDAM – Een speciaal Hornbach-fietsteam neemt op zaterdag 7 september deel aan de door Wiellerland georganiseerde Ronde van Ablasserwaard. De gesponsorde fietstocht tijdens de Ronde is een initiatief van medewerkers van bouwmarkt Hornbach in Alblasserdam. Door zich voor de afgelegde kilometers te laten sponsoren door familie, vrienden, kennissen én Hornbach haalt het team geld op voor kinderen met de spierziekte Duchenne. Met het ingezamelde geld kan het Duchenne Parent Project investeren in onderzoeken naar een geneesmiddel tegen deze ziekte. Inmiddels is er al 7.000 euro opgehaald en doen er tot nu toe vijftien medewerkers van de bouwmarkt mee.

Bij kinderen die Duchenne Spierdyfostrofie worden geboren, breken de spieren langzaam af. Deze kinderen komen vroegtijdig in een rolstoel terecht en omdat de hartspier steeds zwakker wordt, is deze ziekte uiteindelijk fataal. De helft van de patiënten wordt niet ouder dan dertig jaar. De fietstocht is een idee van een medewerkster van Hornbach die van dichtbij meemaakt hoe de zoon van een vriendin kampt met de ziekte van Duchenne. Zij kwamen op het idee van een sponsoractie, in de vorm van een fietstocht, en riepen collega’s van alle vestigingen van Hornbach op mee te doen. Inmiddels hebben zich collega’s aangemeld om 60, 90, 120 of 160 kilometer te fietsen. “Mooi om te zien met hoeveel enthousiasme deze mensen meedoen”, zegt vestigingsmanager Tiddo Potgieser. “Ik wil iedereen die dit leest oproepen om ons te steunen met een bijdrage voor het onderzoek naar de zo ontzettende noodzakelijke oplossing voor Duchenne!”

Meters maken
“Om deze spierziekte te bestrijden, moeten er nog flinke meters worden gemaakt”, vertelt Potgieser. “De stichting Duchenne Parent Project zamelt geld in voor onderzoek naar medicijnen die behandeling verbeterd of zelfs genezing mogelijk maakt. Dit kan de medische zorg en de kwaliteit van leven van patiënten met Duchenne Spierdystrofie verbeteren.Maar dit onderzoek moet in een hogere versnelling komen voor kinderen die nu met deze ziekte leven. Deze fietstocht over verschillende afstanden staat voor ons fietsteam symbool voor die meters.”

Sponsoren welkom
Er is de laatste jaren succesvol onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte, de levensverwachting is gestegen door beademing, de resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend, maar er is nog meer onderzoek nodig. Om een behandeling te ontwikkelen waardoor ook de kinderen die nu met deze ziekte leven kunnen genezen, is nog meer onderzoek nodig. Kijk voor meer informatie over de ziekte van Duchenne op www.duchenne.nl. Doneren is mogelijk via http://www.geef.nl/actie/hornbach-fietst-voor-kevin.