Havenfestival 2012 19ALBLASSERDAM – De leden van de watersportclubs in Alblasserdam voelen zich in de boot genomen. Vanaf volgend jaar moeten ze dubbel zo veel liggeld betalen als nu. De verhoging is nodig, omdat de watersportclubs zelf een forse verhoging van de huur is opgelegd door de gemeente. En die wilde zelfs nòg meer vangen, weet Ruud van Aken, bestuurslid van watersportclub d’Alblasserwaert. “Ze wilden ons eerst van 450 naar 11.000 euro per jaar hebben. Dat konden we nog terugbrengen naar 8000.”

Erg zuur
De huur voor de watersportclubs wordt dus ruim 17 keer hoger dan het huidige tarief. Van Aken: “Voor onze leden komt dit neer op een verdubbeling van het liggeld van gemiddeld 250 naar 500 euro per jaar. Erg zuur, temeer omdat er geen politicus in Alblasserdam het voor onze 400 leden op wilde nemen”.

Van Aken vermoedt dat er binnen het gemeentehuis gedacht wordt, dat booteigenaren rijke mensen zijn: “Maar dat beeld deugt voor geen meter. Onze leden zijn vooral mensen, die alles zelf doen en het liggeld betalen van hun vakantiegeld”.

Camperplekken
Collega-bestuurslid Mijndert de Lang, van watersportvereniging Alblasserdam, baalt ook van de enorme prijsverhoging: “de boten zijn hier misschien wat groter, maar de eigenaren werken er hard voor. Hier gaat het van gemiddeld 350 naar misschien wel 700 euro”.

Geluk bij een ongeluk voor deze club is, dat de gemeente wellicht het verhuren van de camperplekken bij Landvast aan deze watersportvereniging over laat. “Dan mogen wij de helft van de opbrengst houden en kunnen de liggelden minder omhoog”, zegt De Lang.

Marktconform
Wethouder Sjoerd Veerman van Alblasserdam vindt de commotie niet terecht: “Het is gewoon een reële, marktconforme prijs, die berekend wordt. Mijn collega Peter Verheij (op vakantie -red) heeft veel met de clubs gesproken en ze hebben er beide mee ingestemd”.

De clubs laten weten dat er weinig anders opzat dan instemmen. Het was slikken of stikken, vindt Van Aken: “Dan kun je natuurlijk een juridisch gevecht met de gemeente aangaan, maar dat zagen we niet zitten. Dan ben je ook veel geld kwijt en de uitkomst is onzeker.”

Tekst: Rijnmond.nl (luister hier ook naar een radiofragment van verslaggever Thijs Blom.)