lammetjeswiel_1ALBLASSERDAM – In recreatieplas het Lammetjeswiel in Alblasserdam zijn blauwalgen geconstateerd. Dat meldt de website Zwemwater.nl. Donderdag 25 juli is er een waarschuwing uitgegaan. Dit houdt in dat er nog gezwommen mag worden, maar dat het wel sterk wordt afgeraden. Het Lammetjeswiel is het enige officiële zwemwater in Alblasserdam.

Wie in aanraking komt met blauwalgen of die binnenkrijgt tijdens het zwemmen, kan last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Wie in aanraking is geweest met blauwalgen, doet er goed aan om zich goed af te spoelen onder de douche.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Doordat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan.