IMG_6171 (Kopie)ALBLASSERDAM – Met de huidige hoge temperaturen zijn er veel mensen in, op en bij het water te vinden. Ook in Alblasserdam wordt dankbaar gebruik gemaakt van de verkoelende wateren. Toch is niet iedereen even blij met deze recreanten. Bij de politie kwamen in de afgelopen weken diverse klachten binnen over het gedrag van brugspringers en over te snel varende bootjes op de rivier de Alblas bij Alblasserdam. Dit is niet alleen hinderlijk, maar kan ook gevaarlijk zijn. De politie houdt met een eigen boot toezicht op het water en als het nodig is treden ze op in de vorm van een gesprek met een waarschuwing of een bekeuring. Alblasserdamsnieuws.nl mocht een paar uur mee op pad.

Controles
In de boot zitten de agenten Jos van Dijk en Kees Verheij van de politie-eenheid Rotterdam. In het dagelijks leven twee agenten van de ‘noodhulp’. “Het is dus niet onze hoofdtaak. We hebben onze activiteiten op het water als ‘taakaccent’, zoals we dat bij de politie noemen. In de praktijk houdt dit in dat we in de zomermaanden regelmatig controles uitvoeren op het water. Als er klachten binnenkomen, proberen we hiervoor wat extra tijd vrij te maken,” vertelt ‘stuurman’ Jos van Dijk.

Halt-verwijzingen
Collega Kees Verheij vult aan: “Sinds vorig jaar zijn we meer op het water gaan controleren. Jos kun je eigenlijk wel de gangmaker van dit project noemen. Tijdens de controles letten we onder meer op het te snel varen en op het springen van bruggen en het zwemmen bij sluizen. Ook het zwemmen in vaargeulen en het achterlaten van afval heeft onze aandacht. Als een jeugdige een overtreding pleegt én het feit komt ervoor in aanmerking, sturen we overtreders door naar bureau Halt. Vorig jaar hebben we dat 48 keer gedaan, met name voor springen van bruggen en het zwemmen bij sluizen.”

Klacht
Één van de klachten uit de buurt die bij Alblasserdamsnieuws.nl binnenkwam luidde dat 13- en 14-jarige jongeren als ‘dwazen’ heen en weer voeren rondom de Kortlandse brug. Een buurtbewoner laat per mail weten: “Onvoorstelbaar vinden wij het dan ook dat ouders hun kinderen met speedboten het water op sturen zonder in de gaten te houden wat ze uitvreten.  Zwemmende kinderen en te snelle boten zorgen voor gevaarlijke situaties. De vraag is dan ook niet of er ongeluk gaat gebeuren maar wanneer en hoe ernstig.”

Lekker over de golven…
Op het water wordt op van alles gelet. We komen bijvoorbeeld twee jonge jongens tegen die over de Alblas varen, maar daarbij niet heel koersvast zijn. Voor de agenten een reden om de jongens toch even aan te spreken. “Het is natuurlijk super als je een bootje thuis hebt liggen en je zegt van: ‘nou, we gaan eens even lekker een stukje varen’, maar er zitten ook regels aan vast. Zoals het zoveel mogelijk de stuurboord wal aanhouden (rechts aanhouden), je snelheid aanpassen aan de omstandigheden en dus niet tussen kano’s en zwemmers doorvaren, want dat kan gevaarlijk zijn,” legt Jos uit. Één van de jongens lacht zegt: “We hadden jullie gezien en dachten: kom we gaan lekker over die golven van hun heen.”

Folder
Nadat de agenten hebben verteld over de maximumsnelheden, aan welke kant er gevaren moet worden en hoe oud je moet zijn om te mogen varen, krijgen de jongens een folder mee, waarin in begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat de spelregels zijn voor het recreëren op het water. Na de belofte dat ze zich zullen gedragen, mogen de jongemannen hun pleziertocht vervolgen.

Boete
Niet veel later valt het oog van de agenten op een motorboot. De opvarenden houden zich goed aan de snelheid, maar achter de lichtgewicht aluminium boot hangt een 25pk-motor. “Ik denk dat we te maken hebben met een snelle motorboot, want zo’n motor op een lichte boot kan zeker sneller dan 20 km/u varen. Daar zijn weer wat extra regels aan verbonden,” aldus Van Dijk. De eigenaar van de boot blijkt zijn boot niet geregistreerd te hebben en hij heeft ook geen vaarbewijs. Die twee feiten zijn bij elkaar goed voor 630 euro boete, maar de jongeman uit Nieuw-Lekkerland wordt gematst. Hij krijgt enkel een boete van 130 euro voor het niet registreren van de snelle motorboot. Voor het andere feit krijgt hij een waarschuwing.

Vier processen-verbaal
Aan het einde van de middag zijn er op de Alblas twee boetes uitgeschreven: één voor het vissen zonder vergunning en één voor het niet registreren van een snelle motorboot. Verder kregen zes mensen een waarschuwing voor een minimale snelheidovertreding en hun gedrag op het water. In de avonduren zagen de twee agenten tijdens hun surveillance op de Linge twee brugspringers. Ze werden doorverwezen naar bureau Halt. “We zijn er niet op uit om zoveel mogelijk bekeuringen te schrijven. Voor ons staat de veiligheid op het water voorop en daar kan iedereen een bijdrage aan leveren”, aldus de politie.

Wil je meer weten over de vaarregels? Neem dan eens een kijkje op www.varendoejesamen.nl.

 

 

IMG_6171 (Kopie)

IMG_6145 (Kopie) IMG_6168 (Kopie)