De Souburghse molen in de huidige staat (Kopie)ALBLASSERDAM – De molen in Polder Souburgh in Alblasserdam is deze week wind- en waterdicht gemaakt. Dit is gedaan om te voorkomen dat weer en wind vrij spel houden en de bouwkundige staat verder terugloopt. Tevens zijn houten palen, bouwvallige aanbouwen en puin rond de molen verwijderd. Na de zomervakantie zullen nog werkzaamheden aan de kap plaatsvinden.

Restauratie
De gemeente Alblasserdam heeft met de eigenaar van de Polder Souburgh afspraken gemaakt over de restauratie van het rijksmonument de Souburghse Molen uit 1860. De daadwerkelijke restauratie is afhankelijk van de toekenning van subsidie. De subsidieaanvraag wordt momenteel voorbereid.

Het is de bedoeling dat de molen in de toekomst weer in volle glorie zal draaien en dat zowel bewoners van Alblasserdam, waaronder het nabijgelegen De Waterhoven, als bezoekers van het buitengebied hiervan kunnen genieten. Door de genomen maatregelen wil de gemeente de toekomstige restauratiekosten beperken. “Daarnaast willen wij hiermee duidelijk maken dat wij ons hard maken voor de restauratie van de molen”, aldus wethouder Veerman (ruimtelijke ordening).