IMG_6070 (Kopie)ALBLASSERDAM – Een halve eeuw geleden was het in Alblasserdam de gewoonte dat jongeren rondjes liepen door het centrum van Alblasserdam. Stilstaan was verboden. In de weekenden was het gebied rondom de Dam een soort datingsplaats, die in de volksmond de meidenmarkt werd genoemd. Tientallen Damdorpers zijn op die manier aan partner gekomen. Zo ook Rien van Dijken (72) en Berta van Dijken – Salomons (70), die deze week hun vijftigjarig huwelijksfeest vieren. Burgemeester Bert Blase kwam persoonlijk langs om het echtpaar, dat aan de Randweg woont, te feliciteren.

Duimend op een hekje
Oorspronkelijk komt Rien uit Drente en Berta uit Zwolle, maar beiden verhuisden naar de randstad, omdat daar meer werk was. Zoals gezegd ontmoetten Rien en Berta elkaar op de Dam in Alblasserdam.  “Het was op een zondagmiddag. Ik zat op een stalen hekje. Dat stond ongeveer waar nu het kunstwerk ‘De Klinkers’ staat. Volgens mijn man zat ik daar te duimen, maar dat is niet waar hoor,” lacht mevrouw Van Dijken. “Wel waar hoor. Ze zat daar heel zielig met een duim in haar mond. Ik dacht: die meid moet ik troosten,” vertelt meneer Van Dijken op quasi serieuze toon, terwijl hij snel een knipoog naar de burgemeester geeft.

Van de motor gevallen
Tijdens de tweede ontmoeting en de eerste echte date, ging het niet helemaal goed. “Hij kwam op de motor vanuit Ridderkerk. Ik vond dat maar niks. Ik was in de veronderstelling dat hij gewoon op de fiets zou komen. Eerst wilde ik niet achterop, maar hij zei dat hij anders weg zou rijden. Ik moest dus wel,” blikt Berta terug. Net nadat Berta haar angst had overwonnen en achterop de motor plaatsnam, ging het mis. Rien gaf bij het wegrijden véél te veel gas, maakte een ‘wheelie’ en kwam er een paar meter verder achter dat zijn ‘date’ niet meer achterop zat. Rien glimlacht:”Ik had gewoon een beetje te veel bravoure denk ik.”

 

Technische dienst
Ondanks het ongelukje, hield de relatie stand en na drie jaar verkering trouwde het stel. In de jaren die volgden kregen zij twee dochters en twee kleindochters. Mevrouw zorgde voor de opvoeding en meneer werkte 33 jaar bij de gemeente. Onder meer als hoofd technische dienst.

 

Zweden
Momenteel woont het echtpaar naar tevredenheid in Alblasserdam en gaan Rien en Berta met regelmaat op bezoek bij hun dochter in Zweden. Rien: “Het is daar grandioos. Alles is zo ongerept.”

 

Deze week wordt het huwelijksjubileum met de familie en vrienden in De Alblashof gevierd.