ALBLASSERDAM – Door het hele land werden maandag 8 juli fijnstofmetingen gedaan. Niet met dure apparatuur, maar smartphones en een speciaal opzetstukje. In het totaal deden zo’n 5000 mensen mee aan de actie. Ook in Alblasserdam werd gemeten.  “Vandaag eerste iSPEX metingen gedaan in Roosendaal, Dordrecht en natuurlijk #Alblasserdam #fijnstof,” twitterde Arco Strop, raadslid van het CDA. Ook PvdA-raadslid Ria Barra doet mee aan het project. Ondernemer Dirk-Jan Doorn deed twee metingen in het Damdorp, zo liet ook hij via Twitter weten. Alblasserdam staat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de top5 van Nederlandse plaatsen  waar de lucht het vuilst is.

App
Voor het experiment verspreidde de organisatie iSpex tienduizend opzetstukjes voor op een smartphone. In combinatie met een speciale app konden zo gegevens van fijnstof uit heel Nederland naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, een van de instellingen die meewerken aan het experiment, worden gestuurd. Ook onder meer het Longfonds, KNMI en de Universiteit Leiden zijn aan het project verbonden. Teamleider van iSpex Frans Snik laat in een verklaring weten blij te zijn dat de respons zo massaal was, ondanks het lange wachten op mooi weer en de vakantieperiode.

Vrijwilligers
Doel van het experiment is meer te weten te komen over de concentratie van verschillende typen fijnstof. “Maar uiteindelijk is het belangrijkste van dit project dat duizenden vrijwilligers zelf wetenschappelijke metingen hebben gedaan”, aldus Snik in de verklaring. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit soort ‘citizen science’, waarbij burgers wetenschappers helpen, een grote toekomst heeft.”

Uitslag
De komende maanden worden de gegevens geanalyseerd. Vervolgens worden de publieksmetingen vergeleken met eerdere fijnstofmetingen uitgevoerd door wetenschappelijke apparatuur. In september organiseert iSpex een tweede meting.

Meetstation in Alblasserdam
Fijnstof is al langer een probleem in Alblasserdam. Om goed maatregelen te kunnen nemen wil de gemeente dat het RIVM een fijnstofmeetstation plaatst op de Dam/Ruigenhil. In de afgelopen jaren, bij de bespreking van de ‘regionale monitoringsrapportage luchtkwaliteit’, is meerdere keren aan de orde geweest dat de luchtkwaliteit niet aan de wettelijke norm voldoet. Om meer duidelijkheid te krijgen, stelt het college voor een lokaal meetstation toe te voegen. De gegevens van dit lokale meetstation dienen ter aanvulling op de landelijke rekenmodellen en metingen voor het Nationaal Samenwerkingprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Maatregelen op A15
Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam laten onderzoeken hoe de files op de A15 het best kunnen worden opgelost. Het onderzoek moet dit najaar klaar zijn. Met de resultaten van het onderzoek willen de vier gemeenten naar het rijk stappen voor financiering van de plannen. Volgens verkeerswethouder Peter Verheij is voor het oplossen van de verkeersproblemen een paar miljoen euro nodig. Één van de ideeën is om de spitsstrook tussen Sliedrecht en de N3 in gebruik te nemen. Ook wordt geopperd om de busstrook op de Brug over de Noord weg te halen en daar een spitsstrook van te maken.

Volgens het Longfonds vormt luchtvervuiling door fijnstof een risico. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken of verergeren.

fijnstof alblasserdam