begraafplaats in alblasserdamALBLASSERDAM – Raadslid Orhan Yilmaz van de PvdA Alblasserdam kaartte onlangs tijdens een vergadering aan dat er geen onderhoud gepleegd werd aan de nieuw aangelegde moslimakker op het nieuwe gedeelte van de Alblasserdamse begraafplaats. Yilmaz vroeg zich af wat daar de reden van was. Uit een memo van wethouder Ad Cardon (buitenruimte) blijkt dat het gras op de akker, mede door het koude, natte weer, later is gaan groeien dan was gehoopt.

De moslimakker ligt op het uitbreidingsgedeelte van de begraafplaats. De akker grafakker bestaat uit zandgraven en ligt tegen de oude begraafplaats aan. Eind 2012 is het grondwerk op dit gedeelte afgerond. Vanwege de koude en natte weersomstandigheden werd pas in april 2013 gras ingezaaid. Het duurt gemiddeld genomen 10-12 weken voordat de grasmat gesloten is. Dit is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Wethouder Cardon verwacht dat er aan het einde van deze maand een mooie gesloten grasmat ligt, zodat het geheel er verzorgd en strak uitziet.

Het onderhoudsniveau op het uitbreidingsgedeelte zal hetzelfde zijn als op de bestaande begraafplaats. Hier is geen onderscheid in. Op het uitbreidingsgedeelte is ook nieuwe beplanting (bomen, hagen en struiken) aangeplant. Cardon schrijft: “Dit heeft tijd nodig om te groeien en te ontwikkelen. Na 2-3 groeiseizoenen zal de beplanting meer volume krijgen zodat een groen beeld ontstaat met meer uitstraling. Ook ligt de moslimakker tegen een bestaande haag aan. Deze haag heeft altijd in de verdrukking gestaan door beplanting. Deze beplanting is voor de uitbreiding weggehaald. De haag is hierdoor aan kant niet goed gegroeid vanwege lichtgebrek en beperkte ruimte. Met de beheerder van de begraafplaats is afgesproken om deze haag te snoeien waardoor deze in de loop van dit jaar dicht kan groeien.”