rechter commissarisOUD-ALBLAS – “Het is van de wilde spinnen dat jullie dit hebben gedaan. Kort en goed ben ik van mening dat dit een rotstreek is en dat een boetedoening moet volgen…” De officier van justitie wond er deze week tijdens een rechtszitting in Dordrecht duidelijk geen doekjes om.  Twee jongemannen uit Papendrecht en Sliedrecht, stonden terecht voor een inbraak in Oud-Alblas. Samen met een aantal vrienden, waaronder een 22-jarige en een 19-jarige Oud-Alblasser, stalen zij vorig jaar vanuit een garagebox aan de Beemdweg geluidsapparatuur.

Inbraak na een tip over een inbraak
De diefstal en inbraak vonden in de winter van 2012 plaats bij een garagebox aan de Beemdweg in Oud-Alblas. Met een auto vol leeftijdsgenoten trokken  Robbert S. (20) uit Papendrecht en Brian H. (20) uit Sliedrecht er op uit, nadat hen was verteld dat in de garage mogelijk de gestolen spullen van een vriend lagen. “Heel de studio van een vriend was leeg gejat. Toen we de tip van een vriend uit Oud-Alblas kregen dat de spullen misschien wel in die garage lagen, zijn we er naartoe gereden,” schetst Brian de situatie.

Gewoon dom
De deur werd er uitgetild en de vrienden gingen naar binnen. Daar zagen zij wel veel geluidsapparatuur, maar het was niet de apparatuur die zij zochten. De officier van justitie vertelt: “In plaats van dat u weer vertrok, besloten jullie de boxen, microfoons, de versterkers en de rekken mee te nemen. Dat is vreemd. Enerzijds bent u boos dat bij uw vriend is ingebroken en vervolgens doet u dezelfde wandaad bij een ander. Hoe zit dat?”. Brian antwoordde: “Het was gewoon dom, ik weet ook niet wat me bezielde.”

Eigenaar ziet gestolen spullen op Marktplaats
Na de inbraak verkochten de vrienden de spullen door. De opbrengst staken ze in het opknappen van hun eigen studio. Verder kochten ze boxen, tankten ze en kochten er een aantal koptelefoons van. Enkele maanden later stond echter de politie op de stoep. De inkoper van de geluidsapparatuur had de spullen op marktplaats.nl te koop gezet en de gedupeerde eigenaar kwam daar achter. De politie voerde een zogenoemde pseudokoop uit en constateerde dat het inderdaad om de gestolen spullen ging. Niet veel later leidde het spoor naar de jongemannen.

Akelige feiten
De officier van justitie liet de jongens duidelijk merken dat hij boos was. “Dit zijn ronduit akelige feiten. Het maakt mensen kwetsbaar,” hield hij het tweetal voor. Hij vervolgde: ” Het is van de wilde spinnen dat jullie dit hebben gedaan. Als je weet wat voor moeite je moet doen om te kunnen bestaan in de geluidswereld en als je weet dat je producer op exact dezelfde manier is bestolen en als je weet hoe vervelend dat is, dan is dit een heel minne streek om dit zo te doen.”

Officier hecht weinig waarde aan spijtbetuiging
Robbert vertelde er echt veel spijt van te hebben. “We hadden dit niet moeten doen.”. De officier van justitie hechtte echter weinig waarde aan de spijtbetuigingen. “Één ding weet ik zeker en dat is dat jullie geen spijt betuigd zouden hebben als de politie jullie niet op het spoor was gekomen. Hoeveel is die spijt dan eigenlijk waard? Kort en goed ben ik van mening dat het een rotstreek is en dat er een boetedoening moet volgen. Omdat jullie nooit eerder in aanraking geweest zijn met justitie en dus een blanco strafblad hebben, eis ik een werkstraf van tachtig uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.”

Een beetje veel
“Dat is wel een beetje veel vind ik,” mopperde Robbert na het aanhoren van de eis. “Hoe moet dat met mijn werk? Ik kan niet zomaar vrij nemen,” wilde Brian weten.

Uitspraak
De rechter deed na het laatste woord van de twee verdachten direct uitspraak en veroordeelde het tweetal tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De vordering van de benadeelde partij van 20.000 euro wees de rechter af: “Dat bedrag lijkt me veel te hoog. De vordering is bovendien te onduidelijk vind ik.”  De rechter beloofde dat de werkstraf ingepast zal worden in de planning van de jongens.

Wanneer de andere medeplichtigen voor de rechter moeten komen, is nog niet duidelijk.

Rechtszaak
Na de rechtszitting liet Brian weten dat hij een rechtszaak aanspant tegen het Algemeen Dagblad, omdat er een artikel over de behandeling van de zaak in de krant verschijnt. Veel kans om die zaak te winnen maakt hij niet, want de zitting was openbaar en over rechtszaken mag in Nederland in principe vrijuit geschreven worden.