DSC08884 (Kopie)ALBLASSERDAM – Zaterdag 1 juni wordt door de radioamateurclub Veron, afdeling A12, een radiovelddag georganiseerd. Radioamateurs vanuit de Alblasserwaard komen die dag bijeen in een weiland in Brandwijk. De zendamateurs gaan zelf hun antennes opbouwen, nemen hun eigen stroomvoorziening mee en gaan wereldwijde verbindingen maken. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 10.00 uur langs de Brandwijksedijk tussen nummer 36 en 37. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Eventuele vragen zullen door de amateurs beantwoord worden.

Radio- of zendamateurisme is in Nederland een hobby die door ongeveer 16.000 mensen beoefend wordt. Je wordt zendamateur door (zelf)studie en na een examen met goed gevolg afgelegd te hebben, ontvang je unieke roepletters. Aan de roepletters, ook wel call genoemd, kun je zien uit welk land de radioamateur komt.

“Veel mensen zijn onbekend met deze mooie hobby omdat het meestal binnenshuis beoefend wordt. Zendamateurs maken radiocontacten met medeamateurs over de hele wereld. Het is dus een hobby die een stukje techniek en menselijke contacten samenvoegt,” vertelt radioamateur Elmar van Mourik.

De bekendste Nederlandse radioamateur is André Kuipers. André heeft tijdens zijn reis vanuit het ruimtestation verbindingen met mederadioamateurs uit Nederland gemaakt.

EKL_6610 (Kopie) EKL_8972 (Kopie)

DSC08884 (Kopie)