IMG_2005 (Kopie)ALBLASSERDAM – Het boomklimkampioenschap dat aanstaande vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni plaatsvindt in Alblasserdam, wordt niet alleen een feest voor de boomklimmers zelf, maar voor heel Alblasserdam. Dat stelt Diederick Pruijsen, voorman en bomenspecialist bij de gemeente Alblasserdam. Tijdens de wedstrijden, die plaatsvinden bij het Lammetjeswiel, strijden boomverzorgers uit het binnen- en buitenland voor de nationale titel. Voor kinderen is er een speciale kinderboom.5000 bezoekers
Het evenement trekt ieder jaar zo’n 5000 bezoekers. Het is de bedoeling dat deze bezoekers hun auto (als ze daarmee komen) zoveel mogelijk bij Landvast en het Zuiderstek parkeren en lopend naar het Lammetjeswiel gaan. Deze week zijn de eerste voorbereidingen in het recreatiegebied  genomen. De hekken zijn geplaatst, bebording is aangebracht en er is een landingsplaats voor een traumahelikopter gecreëerd (mocht het nodig zijn).

Scholen
“Een bezoek aan de nationale klimkampioenschappen is zeer de moeite waard,” vertelt Pruijsen. Hij vervolgt: “De kunsten van de boomverzorgers zorgen voor een levendig schouwspel voor jong en oud. Voor de kinderen is er een speciale kinderboom. Vrijdag gaan de kinderen van de groepen zes van basisscholen ’t Nokkenwiel, De Boeg en Het Kompas de boom in. Dit gebeurt onder deskundige begeleiding met voor hun passend materiaal. Zaterdag mag er vrij geklommen worden door de kinderen.”

Footlock
Na de finale zaterdagmiddag laten de boomklimmers zich nog één keer helemaal gaan. Zij zullen dan per tweetal in een touw met een lengte van 35 meter klimmen. Dit touw zit verbonden aan een telekraan, die bij het Lammetjeswiel wordt opgesteld. Deze footlockwedstrijden vinden plaats van 13.30 tot 15.30 uur.

Bier
Tijdens en na de wedstrijden kunnen bezoekers op het terrein bij het Lammetjeswiel terecht voor een hapje en een drankje. “Iemand reageerde op Alblasserdamsnieuws.nl met ‘Als er een hamburgertent en biertap aanwezig is dan is het leuk.’ Nou daar hebben we dus voor gezorgd. Bier, wijn, fris… voor elk wat wils,” aldus Pruijsen.

Bereikbaarheid
Vanwege de verwachte drukte wordt bezoekers aangeraden op de fiets naar het evenement te komen. Het Lammetjeswiel is toegankelijk vanaf de Savornin Lohmanweg. Tijdens het evenement is het park afgesloten vanaf de Pijlstoep. De bezoekers die met de auto komen, wordt aangeraden de borden te volgen naar de mogelijke parkeerplaatsen.

Meer informatie
De organisatie van de Nederlandse Klimkampioenschappen is in handen van de KPB/ISA Dutch Chapter (Kring Praktiserende Boomverzorgers) en de gemeente Alblasserdam. Voor meer informatie over de klimkampioenschappen een demonstratiefilm kunt u terecht op http://kpb-isa.nl/index.php?type=page_item&id=24.
Het programma van de twee wedstrijddagen ziet er als volgt uit:
vrijdag 31 mei

8.00 uur                           Start boomklimkamioenschappen
Welkomstwoord door wethouder Ad Cardon
8.30 uur                           Demonstratie wedstrijdonderdelen voor deelnemers
9.00 uur                           Start kinderklim
9.15 uur                           Start voorrondes verschillende wedstrijdonderdelen
(workclimb, throwline, speedclimb, aerial rescue, footlock)
12.00 uur                          Lunchpauze
13.00 uur – 17.30               Vervolg voorrondes verschillende wedstrijdonderdelen
18.00 uur                          Einde kinderklim
19.00 uur                          Prijsuitreiking voorrondes

zaterdag 1 juni 2013
08.00 uur                          Start wedstrijdonderdeel boomcontroleur
09.00 uur                          Start kinderklim
10.00 uur – 12.30 uur         Finale klimkampioenschap
12.30 uur                          Pauze
13.30 uur – 15.30 uur         Telekraanfootlock
16.00 uur                          Einde kinderklim
15.30 uur – 16.30 uur         Prijsuitreiking