reanimerenMOLENWAARD – De gemeente Molenwaard begint eind mei met een proef om burgers in te schakelen voor het geven van spoedhulp bij hartstilstand. Zodra er een melding bij 112 binnenkomt, gaan er sms’jes naar burgers in de omgeving van het slachtoffer. De ene helft wordt gevraagd om direct te gaan reanimeren, de andere helft om een AED-apparaat op te halen en ook naar het slachtoffer te gaan. Dat vergroot de kans dat er hulp bij hartstilstand komt binnen de cruciale termijn van zes minuten. Ambulances slagen daar vaak niet in.
Een ziekenwagen heeft doorgaans 8 tot 10 minuten nodig om bij een slachtoffer te komen. Daarna nemen ambulancemedewerkers de zorg over het slachtoffer over van de burgers, die eerder ter plekke kunnen zijn.

Molenwaard, dat op 1 januari ontstond uit een fusie van Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Graafstroom, is de eerste gemeente in de Provincie Zuid-Hoilland die een proef doet met het project, dat Hartslag Nu heet.

Meer informatie over het project is hier te vinden. Tekst: Rijnmond.nl.