IMG_4787 (Kopie)ALBLASSERDAM – Alblasserdam is op 31 mei en 1 juni gastheer voor het Open Nederlands Klimkampioenschap voor boomverzorgers. Plaats van handeling is het Lammetjeswiel. Onlangs kwamen in Alblasserdam al enkele klimmers de lokale bomen verkennen. Daarbij waren de huidige, nationaal kampioen Walter Hak, uit Noordeloos, en Steven Ibelings, uit Herwijnen. TV Rijnmond maakte daarbij opnames.

De zeventiende editie van deze bijzondere titelstrijd werd binnen gehaald door wethouder Ad Cardon: “Maar eigenlijk is het allemaal te danken aan Diederik Pruijsen, één van groenverzorgers in de gemeente. Die was zo enthousiast, toen moest ik wel….”.

Pure topsport
Pruijsen blijkt een grote fan van de klauterende boomverzorgers: “Als je die gasten bezig ziet, man, dat is pure topsport. Jaarlijks trekt de titelstrijd wel vijfduizend mensen en wie het eenmaal gezien heeft is meteen verkocht.”

Op vrijdag 31 mei worden boomverzorgers uit binnen- en buitenland beoordeeld op snel en veilig klimmen. Er zijn vijf onderdelen. Het moeilijkste is “red het slachtoffer, dat boven in de boom hangt”. Hak is al vier jaar kampioen en traint volop voor een vijfde titel.

Géén hobby
“Of ik het weer word? Dat moet je altijd maar afwachten. De concurrentie is geducht”. Naast hem in de boom slingert Ibelings, die vorig jaar tweede werd: “Ja, natuurlijk ga ik proberen om nu zelf kampioen te worden. Op 1 juni weten we het”.

Klimmend boomverzorger is géén hobby, vertelt hij: “het is echt ons dagelijks werk. En we zijn er voor opgeleid. Je kunt op school kiezen, boomverzorger vanaf de grond, of klimmend. Tsja, als kind klom ik al graag in bomen”. Tekst: rijnmond.nl foto’s: Peter stam

IMG_4787 (Kopie)

IMG_4734 (Kopie) IMG_4745 (Kopie) IMG_4749 (Kopie) IMG_4760 (Kopie) IMG_4780 (Kopie) IMG_4784 (Kopie)