IMG_5314 (Kopie)ALBLASSERDAM – De gemeenteraad van Alblasserdam heeft tijdens zijn vergadering op 23 april 2013 unaniem besloten ruim vijf miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuw zwembad. “Daar zitten we dan. We zagen dit moment al zo vaak in onze dromen. En daar is het dan. De dag waarvan in elk geval de SGP-fractie twijfelde of die ooit zou komen, is eindelijk hier…,” grapte raadslid Eric Boersma, refererend aan de tekst uit het veelbesproken Koningslied.

“Een mijlpaal voor het project waarmee de realisatie van het nieuwe bad binnenkort voor iedereen zichtbaar wordt”, noemde wethouder Veerman (sport) het besluit. Toch bleek niet iedereen tevreden te zijn met het besluit. Inspreker Celia Vastenhout liet weten teleurgesteld te zijn over het feit dat in het nieuwe zwembad niet meer medisch gezwommen kan worden. Althans, niet in water van dertig graden. In het huidige bad wordt het water iedere vrijdag extra warm gemaakt. In het nieuwe bad vervalt die luxe, omdat dit te veel kost.

Aan de kant gezet
Vastenhout (hoofdfoto): “Ik vind het ontzettend jammer dat er 115 mensen die nu gebruik maken van medisch zwemmen in Alblasserdam aan de kant worden gezet. De temperatuur in het nieuwe bad is voor ons echt te koud. Is er vervoer naar een ander zwembad voor ons mogelijk?”

Wethouder Veerman beloofde op die vraag zo snel als kan terug te komen. Ria Barra (PvdA)  verzocht de medisch zwemmers om het toch een keer te gaan proberen in het nieuwe bad.

2521
Het huidige zwembad aan de Esdoornlaan is aan vervanging toe. In november 2011 heeft de gemeenteraad besloten een nieuw zwembad te bouwen volgens het 2521-concept van de Nederlandse zwembond (KNZB). Dit concept voorziet in een basisvoorziening voor verenigingen, leren zwemmen en recreatief zwemmen. Daarmee is het kostenbesparend ten opzichte van andere type zwembaden. Daarnaast gaat het om een duurzaam gebouw en ligt de exploitatie bij de in oprichting zijnde sportstichting en de sportverenigingen. Alblasserdam is de eerste gemeente in Nederland waar een zwembad volgens dit concept gebouwd gaat worden. Afgelopen zaterdag ontving de gemeente Alblasserdam de KNZB-waarderingsprijs voor haar inzet bij de bouw van het 2521-zwembad.

Definitief ontwerp
Het nieuwe zwembad wordt aan de bestaande sporthal gebouwd op de huidige parkeerplaats van Sportcentrum Blokweer. Bijzonder is dat het bad op het maaiveld wordt gebouwd. Het bad meet 25 bij 21 meter, verdeeld over acht banen. Drie banen hebben een beweegbare bodem in de lengte. Hierdoor is altijd een deel van het bad in de volledige lengte beschikbaar voor banen zwemmen. In het gebouw komen tevens kleed- en doucheruimtes, een verhuurbare ruimte, een vergaderruimte en technische ruimtes. Het definitief ontwerp is tot stand gekomen door goed overleg tussen de gemeente, zwem- en poloclub Wiekslag, de Alblasserdamse reddingsbrigade, sportcentrum Blokweer en omwonenden. Sfeerimpressies staan op www.alblasserdam.nl/zwembad.

Planning
Nog voor de zomervakantie gunt de gemeente het werk aan een aannemer. Zo snel mogelijk daarna zal de aannemer starten met de bouw. Om plaats te maken voor de nieuwbouw zal de huidige horecavoorziening van het sportcentrum bij start van de bouw gesloopt worden. Voordat de werkzaamheden starten, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Het bestaande zwembad blijft geopend tot de oplevering van het nieuwe bad in het tweede halfjaar van 2014.

Sociale infrastructuur
De gemeente vindt het belangrijk om te investeren in een nieuw zwembad in Alblasserdam. Zo blijft het mogelijk dat kinderen in hun eigen dorp leren zwemmen. Daarnaast kunnen de verenigingen sport- en wedstrijdactiviteiten blijven aanbieden in Alblasserdam en hoeven de recreatieve zwemmers ook niet naar een nabijgelegen gemeente uit te wijken. Het zwembad levert zo een belangrijke bijdrage aan de sociale infrastructuur in Alblasserdam.

nieuw zwembad blokweer Alblasserdam2 [Desktop Resolutie]

nieuw zwembad blokweer Alblasserdam [Desktop Resolutie]