Arie BochanenALBLASSERDAM – De toestand van de 50-jarige man uit Dordrecht, die afgelopen week ernstig gewond raakte bij een frontale botsing op de N214 tussen Oud-Alblas en  Papendrecht, is nog kritiek. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. De Dordtenaar ligt op de intensive care in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Bij het ongeval op de provinciale weg kwam de 86-jarige Alblasserdamse autohandelaar Arie Bochanen om het leven. Volgens de politie, die zich baseert op getuigen, wilde de Alblasserdammer een vrachtwagen inhalen en ging het toen mis. De familie gelooft dit niet. “Pa moet onwel geworden zijn,” stelt zoon Ger Bochanen.

“Hij had gegarandeerd geremd”
“Het is onbegrijpelijk,” vertelt Ger. “De ongevalsplek is onderzocht door de politie. Hieruit is gebleken dat mijn vader niet heeft geremd. Dat sterkt ons in het vermoeden dat pa onwel geworden is en daarna op de andere rijbaan is beland. Als hij echt wilde inhalen had hij gegarandeerd geremd. Pa was een zeer ervaren rijder en was absoluut niet onbezonnen. Hij reed al vanaf zijn vijftiende en hij ging zelfs nog regelmatig op pad met de camper. Hij reed nooit schade.”

Overal bij betrokken.
In het dorp en (ver) daarbuiten stond Arie Bochanen bekend als een garagist in hart en nieren. Ger: “Pa hielp nog volop in het bedrijf. Hij was overal bij betrokken. Het verlies komt voor ons keihard aan. Dat er bij het ongeval een man zwaargewond is geraakt is verschrikkelijk. Het klinkt misschien gek, maar als dit dan toch moest gebeuren, had het beter geweest als pa tegen een boom was gereden.”

Doodsoorzaak
De exacte doodsoorzaak van de 86-jarige Damdorper is niet duidelijk. Ger Bochanen vertelt: “Uiterlijk mankeert hij totaal niets. Alleen aan zijn hand heeft hij blauwe plekjes. We vermoeden dat hij is overleden aan een hartstilstand.” De familie heeft besloten geen autopsie uit te laten voeren. “Pa was als de dood voor snijden in zijn lichaam. Dat liet hij niet gebeuren. Moeten wij dan nu beslissen dat dat nu wel moet gebeuren? Het was een heel lastige keuze, maar voor mijn gevoel wel de goede,” aldus Ger.

Inhaalmanoeuvre
De politie laat weten dat zij voorlopig bij de conclusie blijft dat de heer Bochanen in wilde halen. “Een getuige die er achter reed zag dat de bestuurder naar links ging en een vrachtwagen in ging halen. Na seinen met de lichten weken beide auto’s uit.”

Komende week wordt de auto waar Bochanen in reed, technisch onderzocht door de politie.

De hoofdfoto bij dit artikel is gemaakt door Kees Andriesse; een dag na de grote brand in 2009 bij het bedrijf van de familie Bochanen in Alblasserdam.

IMG_4909 kenteken bewerkt (Kopie)

IMG_4949 (Kopie) (2)