kleptomanieALBLASSERDAM – Een 39-jarige vrouw uit Dordrecht is maandag 22 april in de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van twintig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. De vrouw, die lijdt aan steelzucht / kleptomanie, heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan ‘oplichting’ door prijskaartjes van kinderjasjes om te wisselen bij de Hema in Alblasserdam en aan ‘diefstal’ door afslankpillen bij een Albert Heijn zonder te betalen mee te nemen. De Dordtse is de afgelopen jaren vaker veroordeeld voor diefstal.

Prijskaartjes
De vrouw had op 24 augustus 2012 bij de Hema in Alblasserdam bij drie kinderjasjes het prijskaartje vervangen voor goedkopere producten. Thuis zette zij de jasjes met de kaartjes met daarop de hogere prijs, op marktplaats.nl. Van de opbrengst wilde zij afslankpillen kopen. Toen gegevens werden nagetrokken, liep de Dordtse tegen de lamp. De vrouw legde bij de politie een verklaring af en bekende schuld.

Jeugdproblemen
De 39-jarige vertelde dat ze een soort drang voelt om dit te doen. “Als het goed gaat met mijn eetstoornis, krijg ik hier last van. Om hier vanaf te komen ben ik begonnen met een therapie. De problemen zijn in mijn jeugd ontstaan,” vertelde K. van L. tegenover de politierechter. Welke problemen dit precies waren, durfde zij niet hardop te benoemen. Wel werd aan de rechter een stuk papier overhandigd met daarop een motivatie. Deze info werd niet openbaar gemaakt.

In april werd de vrouw ook al aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had zich toen schuldig gemaakt aan het stelen van afslankpillen bij Albert Heijn.

Eis
De officier van justitie eiste een werkstraf van veertig uur en een week voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar voor de oplichting bij de Hema in het Damdorp. Voor het stelen van de afslankpillen vroeg de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week.

Druk bestaan
De rechter vond deze eis, gezien de persoonlijke omstandigheden van de mevrouw, te hoog. “De feiten liggen grotendeels ten grondslag aan uw persoonlijke omstandigheden. Daar zal ik rekening mee houden in mijn oordeel. Verder hou ik er rekening mee dat u een druk bestaan heeft met uw twee opgroeiende kinderen, uw werk en de therapie,” motiveerde de rechter.

Zeer frequent met politie in aanraking
Hij vervolgde:  “Ik zie dat u in het verleden zeer frequent met de politie in aanraking ben geweest voor dit soort feiten. Het moet nu wel echt een keer ophouden. Ik hoop dat de therapie waar u in zit, aanslaat en dat ik u in dit gebouw niet meer zie. Ik leg u voor de oplichting bij de Hema een werkstraf van twintig uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf (wordt opgelegd als mevrouw opnieuw de fout in gaat) van een week op.  Voor de diefstal van de afslankpillen zal ik u schuldig verklaren, maar geen straf opleggen.”