Pieternel Polet AlblasserdamALBLASSERDAM – Pieternel Polet (24) uit Alblasserdam is de koningin te rijk. Zij mag op 30 april, als enige Alblasserdammer, aanwezig zijn bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze week ontving Pieternel haar officiële ‘bewijs van toegang’ ; toegezonden door de voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. “Ik vind dit echt geweldig. Dit maak je hooguit maar één keer in je leven mee,” vertelt Pieternel. In het totaal mogen 65 mensen uit Zuid-Holland en 500 burgers uit heel Nederland aanwezig zijn bij het moment dat Willem Alexander benoemd wordt tot koning.

Vrijwilligerswerk
Pieternel werd geselecteerd vanwege onder meer haar vrijwilligerswerk bij de EHBO in Alblasserdam. “Maar ook het feit dat zij een geboren en getogen Alblasserdamse is en een jongere generatie vertegenwoordigt, waren onderdeel van de voordracht door de burgemeester,” laat wethouder Peter Verheij, die het nieuws via Twitter naar buiten bracht, weten.

Mail
In de maanden voorafgaand aan de voordracht, had Pieternel al een mail geschreven naar de gemeente met de vraag of zij op 30 april aanwezig mocht zijn tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning. “Ik hou van het koningshuis en wilde hier graag bij zijn,” aldus de 24-jarige Damdorper.

Hoop
Net toen Pieternel de hoop op een uitnodiging had opgegeven, kwam het bericht dat zij ‘gescreend’ zou worden. “Het bericht was dat als je niets zou horen, je niet door zou zijn. Op 15 maart leverde de Commissaris van de Koningin de aanmeldingen in en vervolgens hoorde ik een tijdje niets. Tot het bericht kwam dat ik gescreend zou worden. Toen werd voor mij wel duidelijk dat ik er bij zou mogen zijn.”

Kledingvoorschriften
Behalve de screening, heeft Pieternel ook instructies voor haar kleding gekregen “Ik mag in ieder geval geen hoed op en de kleding mag niet te opvallend zijn. De gewenste stijl wordt officieel een ‘middagtoilet’ genoemd.”

Vak S
In totaal komen 2000 genodigden naar de inhuldiging, waarvan zo’n 500 burgers en één Alblasserdammer. Pieternel: “We gaan ’s ochtends om acht uur naar Amsterdam. Na het verzamelen gaan we naar de Nieuwe Kerk, waar rond 13.30 uur de plechtigheid begint. Ik zit in vak S, dat is precies het vak waar de nieuwe koning langs komt, als hij naar binnen loopt. Ik vind het echt geweldig!”

Alleen
Familie, kennissen en vrienden zullen achter moeten blijven, maar daar treurt de Alblasserdamse niet echt over. “We zitten daar met veel mensen die allemaal voor dezelfde feestelijkheden komen. Dat verbroedert en voelt ook als een soort familie.”

“We gaan het zien. Ik heb er zin in,” besluit Pieternel.

Pieternel Polet Alblasserdam

IMG_5001 (Kopie)