Brug - Nedstaal 020ALBLASSERDAM – In het staalschroot bij Nedstaal is afgelopen week voor de derde keer asbest aangetroffen. Dat meldt het actiecomité Asbest Nedstaal Nee. De stelling wordt door Jaap Cats van de Omgevingsdienst ZHZ bevestigd. “Er is inderdaad in totaal drie keer asbest aangetroffen. De laatste keer was afgelopen dinsdag,” aldus Cats.

Het comité vindt dat er niet meer van een ‘incident’ gesproken mag worden. “Die uitspraak is achterhaald. Bij drie vondsten in een week kan men niet meer spreken over een incident. Nedstaal heeft de afgelopen week via de media geprobeerd de vondsten te gebruiken om aan te tonen dat hun ingangscontrole 100% in orde is. Wij durven te stellen dat de controles nooit goed hebben gewerkt en dat nu, door de druk van binnen en buiten het bedrijf, Nedstaal de misstanden niet meer onder de pet kan houden,” vinden de comitéleden.

Sanering
In de afgelopen week is de schrootplaats bij Nedstaal asbestvrij gemaakt door een asbestsaneringsbedrijf. Na de vondsten van het asbesthoudende staalschroot is besloten scherper te controleren op ‘fout’ staal. Asbest is een natuurstof bestaande uit kleine vezels van mineralen en vormt bij blootstelling aan de losse vezels een ernstig risico voor de gezondheid. Handel in asbesthoudend schroot is in Nederland, en de rest van Europa, bij wet verboden. Het Openbaar Ministerie is om die reden een onderzoek gestart naar zowel de leverancier als naar het staalbedrijf zelf.

Asbestproeven
Nedstaal produceert staal uit schroot. Oktober vorig jaar heeft Nedstaal bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid een aanvraag ingediend voor een tijdelijke omgevingsvergunning voor proeven met staalschroot met daarop een dunne laag hechtgebonden asbest. Het bedrijf stelt dat het een methode heeft ontwikkeld om dergelijk materiaal uit treinstellen op een verantwoorde manier bij een temperatuur van 1.500 graden Celsius onschadelijk te maken en wil deze graag testen. Zonder de toekenning van de milieuvergunning voor de verwerkingsproef is de opslag en verwerking van asbesthoudende materialen verboden op het terrein.

Foto: Pieter van den Berg.