scan van bianca (Kopie)ALBLASSERDAM – Het is definitief. De laatste wens van Bianca Baijens uit Alblasserdam gaat in vervulling.  Het contract voor de komst van een hyperthermiescanner naar het Erasmus MC is ondertekend. Met dit apparaat kunnen kankerpatiënten een betere behandeling krijgen. De komst van de speciale scanner was de laatste wens van Bianca Baijens, oud-medewerker van het Erasmus MC. Als analist deed zij onderzoek naar baarmoederhalskanker. Zelf kreeg ze ook de ziekte, onderging een behandeling met veel bijwerkingen en overleed uiteindelijk aan de ziekte.

Naar verwachting kunnen begin 2014 de eerste patiënten met de nieuwe scanner worden behandeld. Het apparaat komt te staan in het Erasmus MC-Daniel den Hoed.

Behandeling
Baijens wilde graag een betere behandeling voor patiënten met kanker mogelijk maken. In nauwe samenwerking met het Erasmus MC Vriendenfonds en het AD slaagden de nabestaanden van Baijens erin het benodigde bedrag van € 1 miljoen voor de scanner te verzamelen.

Nauwkeurig
Hyperthermie maakt het mogelijk tumorcellen te verzwakken of te doden. Dit gebeurt door middel van een soort magnetronstraling. De speciale scanner laat niet alleen goed zien waar de tumor zich bevindt, maar geeft ook de hoogte van de temperatuur weer. Op deze manier is nauwkeurige behandeling mogelijk.