Foto Nedstaal (Kopie)ALBLASSERDAM – Bij staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam is dinsdag 9 april opnieuw asbesthoudende kit aangetroffen tussen het staalschroot. Het gaat dit keer om een levering per vrachtwagen, van een andere schrootleverancier dan eind vorige week het geval was, maar met vermoedelijk wel dezelfde bron. ” De glasachtige bitumenkit, met daarin hechtgebonden asbest, vormt geen acuut gevaar voor de gezondheid,” zo laat een woordvoerder van Nedstaal weten.

Monsters
Na de melding, die door Nedstaal zelf werd gedaan, is de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid direct ter plaatse geweest en heeft monsters genomen. OZHZ heeft opdracht gegeven aan een onderzoeksbureau om aanvullende monsters te nemen. Laurie Dool van OZHZ vertelt: “Uit dit onderzoek blijkt dat er in het stof uit de stoffilterinstallatie geen asbest is aangetroffen. OZHZ is nog in afwachting van de resultaten van de andere monsters.” Nedstaal directeur Jan-Henk Wijma vult aan: “De eerder geconstateerde afwezigheid van asbestvezels in de fabriek, op basis van lucht- en stofmonsters ter plaatse, wijst erop dat geen asbesthoudend materiaal in het productieproces is terechtgekomen.”

Verscherpte controles
Afgelopen zondag legde het bedrijf de productie tijdelijk stil, nadat de asbesthoudende kit werd aangetroffen. Maandag werden de werkzaamheden hervat. De meldingen zijn voor de Omgevingsdienst aanleiding om, aanvullend op de controles die door Nedstaal worden uitgevoerd, vanaf heden de inkomende schrootleveranties bij Nedstaal verscherpt te controleren.

Onderzoek
Gezien de ernst van deze voorvallen heeft OZHZ contact opgenomen met het Openbaar Ministerie en is intussen een oriënterend onderzoek gestart door het OM. De omgevingsdienst neemt, waar nodig in overleg met andere omgevingsdiensten, bestuursrechtelijke stappen richting zowel Nedstaal als de leveranciers van het asbesthoudende schroot.

Met stomheid geslagen
Directeur Jan-Henk Wijma zegt met stomheid geslagen te zijn. “Dit hadden wij niet van die leverancier verwacht. We hopen dat het Openbaar Ministerie hier tegen gaat optreden, want asbest hoort niet in de normale afvalstromen thuis. Op deze manier loop je het risico dat mensen blootgesteld worden aan asbest.”

Fantastisch nieuws
Het is voor Wijma ‘fantastisch nieuws’ dat er uit de onderzoeken blijkt dat er geen asbesthoudend materiaal in de fabriekshallen en in de omgeving is vrijgekomen. “De schoorsteen is onderzocht en daar zijn geen asbestvezels aangetroffen. Het asbesthoudend materiaal is dus niet verder gekomen dan de schrootplaats. Ook is het zeer onwaarschijnlijk dat er in het verleden asbest in de fabriek verwerkt is; anders hadden er in de schoorsteen nog wel vezels gezeten,” aldus de directeur.

Juristen
Inmiddels heeft Nedstaal een team juristen aan het werk gezet die gaan kijken of de schade, die het bedrijf lijdt door de voorvallen, verhaald kan worden op de leveranciers van het besmette staalschroot. Wijma: “De levering van dinsdag werd gedaan door een bekende en gerenommeerde leverancier. Voor ons was er geen aanleiding om te denken dat er besmet schroot geleverd zou worden.”

Saneren
Nedstaal heeft van de autoriteiten het groene licht gekregen om te starten met de sanering van de schrootplaats en de grondlaag daaronder. Een erkend asbestsaneringsbedrijf start hier zo spoedig mogelijk mee, mogelijk dit weekend al. Een uitvoerig meetprotocol, waarbij in concentrische cirkels rond de vindplaats naar asbestvezels zal worden gezocht, moet na de sanering worden doorlopen voordat de schrootplaats het predicaat ‘asbestvrij’ krijgt.

Actiecomité
Het Actiecomité Asbest Nedstaal Nee eist dat er per direct onafhankelijke controles gehouden worden tijdens de aankomst van staalschroot. Willem Schulpen van het comité stelt: “Nedstaal is al jarenlang de vuilnisbelt van metaalschroot. Dit kan zo niet langer. Op elke lading móet toezicht komen.”

 

Deel dit bericht via...