Streetwise 2 april 2013 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – ANWB Streetwise heeft deze week basisschool Het Kompas in Alblasserdam bezocht. ANWB  Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. “Het Kompas vindt het belangrijk die ‘straatwijsheid’ mee te geven en biedt de kinderen graag ANWB Streetwise aan,” aldus schooldirecteur Gerrit Kant. In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid.ANWB Streetwise bestaat uit 4 onderdelen:

       In Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.
       Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.
       Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod.
       Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Veilig deelnemen in het verkeer en goed zicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is naast goed zichtbaar zijn in het verkeer net zo belangrijk om zelf óók goed te zien. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de kinderogen nooit is gemeten. En dat terwijl 9% van de kinderen slecht ziet. Daarom heeft ANWB in samenwerking met Pearle Opticiens de iCheckbox ontwikkeld als vast onderdeel van Streetwise.