skimmingALBLASSERDAM – Een geldautomaat in Alblasserdam was de afgelopen weken door criminelen omgebouwd. Hierdoor is een aantal mensen dat daar heeft gepind, slachtoffer geworden van skimming. Dat heeft een woordvoerder van de ING-bank dinsdag 2 april bevestigd. Skimmen houdt in dat criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas, samen met de pincode kunnen ze geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland.

519 euro
Één van de gedupeerden meldt aan deze site dat er 519 euro van haar rekening is gehaald. “Het geld is volgens de bank in Bangkok van mijn rekening gehaald. Bij een collega van me, ook uit Alblasserdam, is exact hetzelfde bedrag afgeschreven. Gelukkig krijgen we het geld wel gewoon terug,” aldus de Alblasserdamse.

Schadeloos
De woordvoerder van de ING-bank wil niet zeggen hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de skimmers en bij welk automaat het is gebeurd: “Daar kunnen wij geen mededeling over doen. Het was in ieder geval in Alblasserdam. De mensen bij wie het geld van de rekening is geschreven, worden door hun bank schadeloos gesteld. Voor de duidelijkheid: het maakt bij skimmen niet uit bij welke bank je zit. Er zijn niet alleen slachtoffers bij ING.”

Blokkade
Na het ontdekken van de skimming zijn voor de zekerheid tientallen betaalpassen geblokkeerd. “Dat hebben we uit voorzorg gedaan, zodat er niet nog meer geld afgeschreven kan worden. Mensen met een geblokkeerde pas hebben een brief gekregen en hebben binnen vijf werkdagen een nieuwe pas,” aldus de woordvoerder.