20100501-SAM_0194 [Desktop Resolutie]KINDERDIJK – Wout de Jong, bestuursvoorzitter van de Stichting WereldErfgoed Kinderdijk (SWEK) opent morgen, zaterdag 30 maart om 12.00 uur officieel het seizoen 2013. Dit doet hij door de vang van de Museummolen te lichten. Kinderen uit de regio zijn uitgenodigd om op hetzelfde moment hun ballon op te laten. De Openingsdag opent het toeristenseizoen maar is tegelijkertijd ook het begin van een nieuwe toekomst voor de SWEK. Na een tumultueus jaar maakt het wereldberoemde molencomplex een nieuwe start, met tal van nieuwe voorzieningen. Er mag met recht gezegd worden dat er een nieuwe wind waait tussen de molens.

Bezoekers van het Werelderfgoed Kinderdijk zullen met ingang van het nieuwe seizoen makkelijker hun weg kunnen vinden. Op het terrein is een nieuwe bewegwijzering aangebracht. De bewegwijzering is ook opgenomen in een speciaal ontwikkelde wegwijs-brochure waarin bezoekers uitleg krijgen over het bijzonder karakter van Kinderdijk en de diverse bezoekpunten. De bewegwijzering bestaat uit ruwhouten palen. Vanaf het kassagebouw op het parkeerterrein aan de Middelkade wordt de bezoeker bijvoorbeeld via het Gemaal Kok van de Overwaard naar het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal geleid.

Opbrengst naar onderhoud

De ontvangstruimte van het Bezoekerscentrum is opnieuw ingericht, met extra aandacht voor het winkelgedeelte. Waar de bezoeker voorheen slechts mondjesmaat een aandenken van het Werelderfgoed kon kopen, is dat nu wel anders. De winkel is professioneel ingericht en verkoopt souvenirs met speciale aandacht voor het Werelderfgoed, waterbeheersing en molens. Veel toeristen vinden het fijn dat ze, door iets in deze winkel te kopen, bijdragen aan het onderhoud van de Kinderdijkse molens.

In de winkel van het Bezoekerscentrum krijgen op deze openingsdag alle bezoekers een gratis kopje koffie. Onder het genot waarvan ze mooi even het nieuwe VVV I-punt kunnen bekijken. Deze digitale zuil met touchscreen computer is de eerste in Nederland. Hij voorziet de toerist van informatie over het molengebied maar ook over restaurants en overnachtingsmogelijkheden in de regio. De informatiezuil vormt met de folders over de regio een onbemande VVV-post. De zuil is een resultaat van een inniger samenwerking tussen de regionale VVV en de Swek.

Vrijwilligers doen wat extra
Tijdens de Openingsdag op 30 maart zullen de inmiddels meer dan honderd vrijwilligers van het molencomplex zich extra inzetten. Zo zullen ze op gezette tijden voor mensen met een toegangsbewijs een rondleiding verzorgen. Normaal zijn daar kosten aan verbonden, op 30 maart niet. Bovendien zal op deze openingsdag ook de Werkplaats aan de Overwaard te bezichtigen zijn. Daar zullen vrijwilligers uitleg geven over het onderhoud van de molens. Ook kunnen kinderen daar in de ochtend zelf een molentje in elkaar knutselen. De kinderen moeten wel onder begeleiding van een ouder iemand zijn.

Molenmaker aan het werk.
De molenmaker van de Swek zal, als het weer dat toelaat, een demonstratie van zijn vakmanschap geven. Bij de Museummolen zal hij aan de nieuwe baard van de Vierde molen van de Overwaard werken. Die baard, net onder de voorkant van de kap, is het enige versierde onderdeel van de anders zo sobere Kinderdijkse molens. Bij het werk aan de baard komt het nodige houtsnijwerk kijken.

Tijdens de dag zullen natuurlijk de film in het Bezoekerscentrum en de Museummolen geopend zijn voor bezoekers. In verband met de verwachte drukte zal ook wipmolen De Blokker te bezichtigen zijn voor bezoekers met een kaartje. De toegangskaarten voor het Werelderfgoed Kinderdijk zijn dit jaar niet in prijs verhoogd. Zo betaalt een volwassene nog altijd 6 euro. Een kinderkaartje kost 4 euro.

Internet
Aan de nieuwe website van het Werelderfgoed Kinderdijk wordt nog hard gewerkt. Er is een voorlopige website www.molenskinderdijk.nl ‘in de lucht’ met voldoende informatie voor de vele bezoekers uit de hele wereld. Daarop is ook een link te vinden naar de Facebook en Twitter accounts van het molengebied.

Het werelderfgoed Kinderdijk ontvangt elk jaar meer dan 300.000 bezoekers van over heel de wereld. Bezoekers zien Kinderdijk als het voorbeeld van een authentiek Nederlands landschap. Kinderdijk staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege het unieke karakter van het gebied waar meer dan 1000 jaar geschiedenis van de strijd tegen het water te zien is.