havenkerk alblasserdam [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM –  Christelijke Oratoriumvereniging Egberts uit Alblasserdam zingt op 23 maart in de Havenkerk aan de Ieplaan ‘The Crucifixion’ van John Stainer. Het is in Engeland een traditie om dit korte werk van zeventig minuten in de ‘stille week’ in veel kerken te zingen. Anders dan bij de Matthäus Passion en de Johannes Passion, wordt het publiek bij de hymns (koralen) uitgenodigd mee te zingen met het koor.

Het verhaal begint op het moment waarop Jezus met zijn discipelen in Gethsemane komt. Het is een indrukwekkend en diep doorvoeld werk. Het slotkoor geeft op uitnemende wijze de intentie weer, van waaruit John Stainer dit werk heeft gecomponeerd en bedoeld. Het is een oproep aan de wereld, niet aan het kruis voorbij te gaan. “Doet het u niets, dat Jezus zo voor ons heeft geleden? Mensen ga er niet aan voorbij: Komt tot hem, want Hij deed het allemaal voor u.” Dit gedeelte moet worden gezien als het grote hoogte punt in “The Crucifixion” en als de grote boodschap die het hierin meegeeft aan de mensen.

Na dit slotkoor wordt de dood van Christus verteld in een sober recitatief voor tenor en het werk eindigt met een triomfantelijke Hymn van Hoop, “All for Jesus” Naast The Crucifixion zullen er nog een aantal andere werken ten gehore worden gebracht. Aan dit concert werken mee,  Erik Janse tenor, Aldert Piersma bas, het Ichtus Kwartet en Gertjan Schalkoord orgel. Algehele leiding, Leo Lommers. Aanvang van het concert is 20.00 uur, de kerk is om 19.30 uur open. Entree is € 10,–. Dit is inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.

Kaarten zijn te koop bij het secretariaat (tel. 6918270) of bij de leden van het koor.
Foto: Jan Wijninga.

========================================================

Paasconcert Eensgezindheid in Oud-Alblas

Op 28 maart a.s. geeft de CZOV Eensgezindheid een paasconcert  in de Hervormde Kerk te Oud-Alblas.  Medewerking verlenen Mark Brandwijk- Piano en Christian Boogaard-Orgel. Ds. W. van Weelden verzorgt de meditatie. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim de Penning. Aanvang 19:30 uur, de toegang is gratis maar er is een collecte bij de uitgang. Het programma bestaat uit bekende passie – en paasliederen, enkele koralen uit de Mattheuspassion die in het Nederlands worden gebracht en een aantal delen uit de Crucifixion van John Stainer

CZOV Eensgezindheid is onder leiding van Wim de Penning aanzienlijk opgebloeid. Elke dinsdagavond  van 20.00 uur tot 22.00 uur repeteren de leden van deze vereniging met zeer veel plezier en enthousiasme in gebouw Trefpunt te Oud Alblas. Het repertoire bestaat uit mooie geestelijke liederen en goed in het gehoor liggende klassieke werken van bekende componisten.

In de loop van het jaar zijn er plannen om weer een ééndaagse concertreis te maken in navolging van de reis van vorig jaar toen in de Dom van Keulen werd gezongen tijdens het middaggebed. In de loop van dit jaar staan er nog diverse concerten op het programma waarvan de kerstavonddienst op 24 december wel het hoogtepunt van dit jaar zal zijn. Volgend jaar zijn er plannen om de passie- en paascantate van Johan Bredewout uit te voeren. Tijdens het concert van 28 maart a.s. zijn hieruit al twee delen te beluisteren. Eensgezindheid biedt dus een scala van mogelijkheden voor het zingen voor alle leeftijdsgroepen. Nieuwe leden zijn vanaf de repetitie van  2 april a.s. van harte welkom.

Deel dit bericht via...