VLNR Sunny, Soheila, Mehrdad en dominee Frans HoekALBLASSERDAM – Mehrdad, Soheila en Saany hebben deze week een verblijfsvergunning gekregen. Uit vreugde werd daarom de klok van de Grote Kerk geluid en zal er aanstaande vrijdag een speciale dankdienst gehouden worden. Ruim twaalf jaar lang was het onzeker of de Iraanse Alblasserdammers terug moesten naar het land van herkomst. Met een definitieve uitspraak van de rechtbank is daar nu een einde aan gekomen.

Twee jaar geleden sprong een aantal Alblasserdammers voor het gezin, dat naar de kerk gaat in de Grote Kerk in de bres. Zo startte Kees Brinkman een handtekeningenactie en werd in de Grote Kerk aan het Cortgene een speciale dienst gehouden. Frans Hoek, predikant van deze PKN-gemeente, stelde toen dat hij het absurd zou vinden als de drie teruggestuurd zouden worden.

Asiel
Kees Brinkman, zette zich jarenlang in om de Iraniërs in Nederland te houden en hielp hen bij het doorlopen van allerlei procedures. Ook hij is blij met de uitspraak: “Dit is fantastisch. Het leek er even op dat zoon Saany terug zou moeten naar Iran, maar wonder boven wonder kwam het bericht dat ook aan hem asiel wordt verleend.”

Gevaarlijk
De Iraniërs wilden niet terug naar eigen land, omdat het daar voor hen als christen te gevaarlijk zou zijn. Meerdere keren werd geoordeeld door de rechtbank dat dit niet het geval is, maar volgens Brinkman hebben de afgelopen jaren tot nieuwe inzichten geleid in Nederland. “De regering is in gaan zien dat het beleid dat gevoerd werd, niet staande gehouden kon worden.” Dat de Iraniërs niet onder het generaal pardon van 2007 vielen, kwam doordat het gezin drie weken in België zijn geweest. Één van de voorwaarden van het pardon was, dat asielzoekers niet uit Nederland geweest zouden zijn.

Dankmoment
Op vrijdag 15 maart is er in de Grote Kerk een feestelijk dankmoment, omdat het gezin na zoveel jaar toch welkom is in Nederland. Aansluitend zal in het verenigingsgebouw de Damsteen met een hapje en een drankje nagepraat worden.

Lees hier de voorgeschiedenis.