IMG_1222 [Desktop Resolutie]OUD-ALBLAS – Het brandweerkorps van Oud-Alblas heeft maandagavond 4 maart voor de allerlaatste keer een oefening in het dorp georganiseerd. Vanaf half april wordt het korps wegens bezuinigingen opgeheven. Aan de zogenoemde ‘alarmoefening’ deden de korpsen van Alblasserdam, IHC Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland en de EHBO-vereniging van Oud-Alblas mee. De oefening speelde zich af in de leegstaande, vroegere bejaardenwoningen aan de Oranjestraat.

Gemengde gevoelens
Het was maandag een avond met gemengde gevoelens voor de Oud-Alblassers. Aan de ene kant stond er een fantastische avond met een leerzaam brandscenario op het programma, maar aan de andere kant werden de brandweerlieden ook geconfronteerd met het feit dat dit de laatste keer was dat het korps een wedstrijd voor de ‘Kring Alblasserwaard-West’ organiseerde. Binnen twee maanden houdt het korps wegens bezuinigingen op te bestaan en zullen de brandweertaken waargenomen worden door de omliggende korpsen.

Pijn
Jan Huisman, bestuurslid van de Kring Alblasserwaard West vertelde dat het hem pijn deed dat het korps geen deel meer uit kan maken van de kring: “De Kring Alblasserwaard-West werd in 1949 opgericht met het doel de onderlinge contacten tussen de korpsen te verbeteren. Post Oud-Alblas was één van de eerste korpsen die zich bij de ‘kring’ aansloot. Dat aan dit lidmaatschap nu een einde komt, doet zeer,” vertelde Huisman, die het korps, namens alle leden bedankte voor de jarenlange inzet.

18 gewonden
Tijdens de oefenavond was door de Oud-Alblassers een brand in scene gezet. Door een centraal afzuigsysteem raakten diverse mensen onwel door de rook. In het totaal lagen er in het complex achttien slachtoffers. De drie brandweerkorpsen uit de omliggende gemeenten hadden de taak om iedereen zo snel en veilig mogelijk naar buiten te krijgen en de brand te blussen. De EHBO’ers droegen zorg voor de verdere behandeling van de slachtoffers.

Langzaam
Na ruim anderhalf uur was de klus geklaard en konden de spullen weer ingepakt worden. “Als dit echt was geweest, hadden we toch heel wat doden te betreuren hoor. Het ging allemaal wel erg langzaam,” concludeerde Dikkie Broere van de EHBO-vereniging. Na een korte samenvatting van de goede en minder goede punten van de avond, kon het ‘naborrelen’ beginnen. De deelnemende brandweerkorpsen kijken al me al terug op een leerzame en gezellige avond.

IMG_1222 [Desktop Resolutie] IMG_1190 [Desktop Resolutie] IMG_1197 [Desktop Resolutie] IMG_1207 [Desktop Resolutie] IMG_1216 [Desktop Resolutie] IMG_1226 [Desktop Resolutie] IMG_1247 [Desktop Resolutie] IMG_1248 [Desktop Resolutie] IMG_1258 [Desktop Resolutie] IMG_1288 [Desktop Resolutie] IMG_1289 [Desktop Resolutie] IMG_1296 [Desktop Resolutie] IMG_1297 [Desktop Resolutie] IMG_1305 [Desktop Resolutie] IMG_1314 [Desktop Resolutie] IMG_1315 [Desktop Resolutie]