Samsung Galaxy S I9000ALBLASSERDAM – Gemeente Alblasserdam is als eerste gemeente overgestapt op de dienst Mobile Device Manager (MDM) van KPN-dochter Gemnet in Den Haag. Dat meldt de website Computable.nl. Met de MDM kunnen medewerkers van de gemeente hun werk op elk gewenst mobiel apparaat uitvoeren. Bij nog eens tien andere gemeenten loopt een vergelijkbaar traject voor hetzelfde product.

Met de Mobile Device Manager is het mogelijk om met tablet en smartphone veilig toegang te krijgen tot het gemeentelijke domein. Veel van de door ambtenaren gebruikte informatie is privacygevoelig. Alblasserdam kan de gewenste beveiligingsinstellingen op afstand af dwingen, apparaten toegang geven, of juist ontzeggen. En mocht iemand zijn tablet of telefoon onverhoopt in de trein laten liggen, dan kan de informatie op afstand worden gewist.

De invoering is onderdeel van een digitaliseringproces binnen de gemeente Alblasserdam. ‘Alles gaat digitaal, ook aan de vergadertafel’, zegt de ict-verantwoordelijke Nico Noorland. ‘Het uitprinten en kopiëren van vergaderstukken behoort tot het verleden. Via de mobile device manager kunnen alle ambtenaren over de juiste stukken beschikken.’

Om de veiligheid te waarborgen moeten medewerkers van de gemeente Alblasserdam zich aan een aantal regels houden. Ze mogen maar een beperkt aantal apps downloaden voor privégebruik en niet alle apps zijn toegestaan. Gebruikers maken gebruik van een extra lang wachtwoord. Zo houdt de gemeente altijd controle over de apparaten. Tekst: Computable.nl.