Nedstaal in AlblasserdamALBLASSERDAM – De eerder door Nedstaal gerapporteerde emissiecijfers voor kwik waren gebaseerd op een rekenfout. De totale emissie van kwik ligt op een niveau van 2 á 4 kg per jaar. Dit concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De emissie blijft hiermee binnen de vergunninggrens van vijf kg per jaar.

Nedstaal heeft de emissiecijfers van kwik vanaf 2007 opnieuw laten berekenen. De nieuwe cijfers laten zien dat de eerdere berekeningen in de milieujaarverslagen onjuist waren en dat de emissies voldoen aan de vigerende vergunning van 2007. Het RIVM heeft de nieuwe cijfers in opdracht van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) getoetst en concludeert dat de nieuwe berekening juist is.

Versnelde revisievergunning
OZHZ start al in 2013 met het actualiseren van de revisievergunning van Nedstaal. Dit zou op grond van nieuwe Europese best beschikbare technieken (BREF) voor 2017 moeten gebeuren. In 2013 zal een ontwerpbeschikking worden vastgesteld.

Omgevingsvergunning proefneming
In het proces van vergunningverlening rond de proefneming met asbesthoudend staal staat voor OZHZ zorgvuldigheid voorop. Tegen de ontwerpvergunning zijn 308 zienswijzen ingediend. De ingebrachte zienswijzen zullen de komende tijd zorgvuldig worden beoordeeld en getoetst. Vervolgens wordt een afweging gemaakt en een besluit genomen over het vervolg.

Hoe het zit met de vermeende te hoge uitstoot van van zink en fijnstof is nog niet bekend. Een woordvoerder van de omgevingsdienst deelt mee dat de uitstoot van zink en stof tijdens de versnelde revisieprocedure wordt behandeld.

Deel dit bericht via...