06_carillon01 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Met de adoptie van het Carillon van Alblasserdam zorgen de winkeliers van het Makado winkelcentrum ervoor dat de karakteristieke klanken van de klokken terugkeren in het dorp. Wethouder Cardon heeft de klokken woensdagochtend 30 januari voor vijf jaar overgedragen aan de ondernemersvereniging, die zorg zal dragen voor passende muzikale intermezzo’s tijdens het winkelen. De overdracht past in een rijtje maatregelen en veranderingen die het winkelen in het overdekte winkelcentrum steeds aantrekkelijker maken. Het Carillon is zo oud als het winkelcentrum. In 1976 werd het door de bouwer als een gift overhandigd aan de gemeente Alblasserdam. De laatste tijd maakte het geen geluid meer. Na een renovatie door de gemeente Alblasserdam is het weer mogelijk om de klokken te laten klinken.

Gezelligheid
Het Carillon, dat historisch gezien bij het winkelcentrum hoort, heeft volgens Makado een sociale functie. Voorzitter Arie Bakker: “Wij horen de klokken graag spelen. Het zorgt voor gezelligheid en het hoort gewoon bij Alblasserdam.” De winkeliersvereniging zou bijvoorbeeld ook tijdens de feestdagen wat toepasselijke liedjes willen toevoegen. Wethouder Ad Cardon is blij met de adoptie door Makado: “Wij willen ondernemers steeds meer gaan betrekken bij onze buitenruimte en verantwoordelijkheden overdragen. Ik waardeer het ten zeerste dat Makado met dit initiatief is gekomen.”

De gezamenlijke winkeliers van Makado adopteren het Carillon voor een periode van vijf jaar. Elk jaar betaalt de winkeliersvereniging een bedrag van 750 euro voor het onderhoud en de muziekauteursrechten van Buma.

Verbeteringen
“We zijn als gemeente voortdurend in overleg met de winkeliers om verbeteringen door te voeren en te kijken hoe we elkaar kunnen helpen”, vervolgt Cardon. Hij noemt de vernieuwde ingangen en de inspanningen voor het behalen van het Keurmerk als belangrijke wapenfeiten die daar in de afgelopen jaren uit zijn voortgekomen.

Opknapbeurt
Na de overdracht van het Carillon gaan de voorbereidingen voor de opknapbeurt van het Wilgenplein weer in volle gang verder. Cardon maakte woensdag bekend dat de vaak overvolle afvalcontainers op het plein straks verleden tijd zullen zijn. Er zullen ondergrondse containers komen, in een soort milieustraat. Tevens wordt onderzocht of het Carillon kan verhuizen naar het Wilgenplein, omdat het daar beter tot zijn recht zou komen als karakteristiek markeringspunt.

Tekst en foto: Bert Bons.