111220 Foto Souburg Alblasserdam bewerkingkopie [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Na jaren gesteggel over ingewikkelde procedures kan er dan nu eindelijk een begin worden gemaakt met het opknappen van Hof Souburgh in Alblasserdam. Dinsdagavond 29 januari werd door de Alblasserdamse gemeenteraad het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Het is de bedoeling dat de oude woonboerderij uit 1857 en het zogenoemde ‘Appelhuis’ binnen één jaar gerestaureerd worden. Ook de oude molen krijgt een opknapbeurt. Verder zullen op het terrein, zo snel als dat mogelijk is, vier vrijstaande woningen worden gebouwd.

Het Hof Souburgh bestaat onder meer uit een kasteelplaats, een monumentale boerderij, appelschuur, toegangshek, oprijlaan, een molen en een parkachtige voortuin. De grond is sinds enkele jaren eigendom van ondernemer Anne Broere.

Binnen een jaar
Frank Ruiter, architect van het hele project, liet dinsdag namens de familie Broere weten, blij te zijn met het besluit. “Veertig jaar lang is er niets aan gedaan. Het appelhuisje en de woonboerderij zijn zwaar verwaarloosd en hard achteruit gegaan. Nu kan eindelijk een begin worden gemaakt aan het herstel.” Het is de bedoeling dat de Broere in de woonboerderij, dat een rijksmonument is, gaat wonen en dat het appelhuis als kantoor gebruikt gaat worden. “De restauratie willen we binnen een jaar geregeld hebben,” aldus Ruiter.

Vier woningen
Hoe lang het duurt voordat op het terrein vier nieuwe, vrijstaande woningen worden gebouwd, durft Ruiter nog niet te zeggen. “Het liefst zo snel mogelijk, maar het hangt er wel vanaf hoe snel de woningen verkocht zijn. Geïnteresseerden kunnen zich bij meneer Broere melden.”

Molen
De restauratie van de oude Souburghse Molen komt voor rekening van de gemeente Alblasserdam. De gemeente verwacht dat de restauratie van de molen zo’n 750.000 euro gaat kosten. Hoe en wanneer de restauratie uitgevoerd wordt, is nog onduidelijk. Er wordt gezocht naar een samenwerking met molenstichting SIMAV. Het is de bedoeling dat de molen in de toekomst twaalf keer per jaar wordt opengesteld voor publiek. Wethouder Sjoerd Veerman komt op korte termijn met gedetailleerdere plannen naar de raad.

Geschiedenis
De geschiedenis van Hof Souburgh gaat terug tot ca.1280, toen de Heer Nicolaes van Souburgh een hof stichtte omgeven door een rechthoekige gracht. Deze bebouwing werd in ieder geval voor 1654 geslecht, in een archiefstuk uit dat jaar worden de fundamenten genoemd. In het terrein is de bouwplaats nog herkenbaar aan de rechthoekige omgrachting rondom de huidige boomgaard. In de tweede helft van de 18de eeuw groeide de hofstede, gelegen ten oosten van het omgrachte terrein, onder het beheer van Jan G. de Meij, uit tot een buitenplaats met herenhuis, koetshuis en boerenwoning, boomgaard, tuinen, lanen en plantage. Het terrein was toegankelijk via een westelijk en oostelijk gelegen pad voorzien van toegangshekken, waarvan het oostelijke hek bewaard is gebleven en gerestaureerd; de zijhekken zijn gereconstrueerd.

Opgebouwd
In 1856 werd dit herenhuis gesloopt en de huidige herenboerderij opgetrokken (1857) vormgegeven in Eclectische stijl. In 1916 wordt het geheel als hoeve verpacht. De stal, die afbrandde werd in 1941 als staldeel in Traditionalistische trant weer opgebouwd met nieuwe steen en gebinten doch op de oude funderingen en volgens de oude bouwmassa. Bijzonder is de spantconstructie, nl schenkelspanten van het type Voorne Putten. De appelschuur werd in het derde kwart van de 19e eeuw gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl en werd behalve als wagenstalling en dienstwoning gebruikt als droogzolder voor appels.

Vertraging
Enkele jaren geleden kocht Anne Broere het gebied van Van der Lee. Het plan was om de boel op te knappen. In ruil daarvoor wilde Broere zes woningen bouwen, zodat het project daarmee te bekostigen zou zijn. De provincie vond dit geen goed plan. Het project zou niet landelijk genoeg zijn. Met de huidige aanpassingen van het plan, de goedkeuring van de gemeenteraad en provincie, lijkt het er op dat Hof Souburgh na jaren verval, alsnog in ere wordt hersteld.

souburghse molen alblasserdam_6

Souburghse molen alblasserdam

IMG_1401 [Desktop Resolutie]

IMG_1403 [Desktop Resolutie]

Hof Souburgh