Ramon Pardo en Michael van de PlaatALBLASSERDAM – D66’er Michael van der Plaat vindt dat het uitspreken van het ambtsgebed niet de rol van de overheid is. Om dit signaal duidelijk af te geven, verliet Van der Plaat maandagavond 21 januari de vergaderzaal in Alblasserdam, toen burgemeester Bert Blase het gebed uitsprak. Het is al jaren een traditie in het Damdorp dat tijdens de eerste raadsvergadering van het jaar het ambtsgebed wordt uitgesproken. In de bede wordt God gedankt en gevraagd om een zegen voor het nieuwe jaar.

Volgens Van der Plaat is het niet de rol van de overheid om een levensovertuiging te verkondigen. “ Het uitspreken van het gebed door de raadsvoorzitter, houdt geen rekening met de levensovertuiging van niet-christelijke inwoners. De raadsvoorzitter vertegenwoordigt deze mensen wel,” aldus de D66’er. Een moment van stilte lijkt hem meer gepast.

Vorig jaar vroegen de D66 en VVD om afschaffing van de jaarlijkse traditie in Alblasserdam. De andere vier politieke partijen stemden niet in met dit voorstel.

Het ambtsgebed luidt als volgt:

“Almachtige God! Wij danken U, dat Gij ons allen gespaard hebt en in goede welstand hier wilt samenbrengen om de belangen der gemeente te behartigen. Wij bidden U om Uw zegen bij de volbrenging der werkzaamheden, die ons in het komende jaar zijn opgelegd. Schenk ons wijsheid en voorzichtigheid en doe onze beraadslagingen strekken tot Uw eer en tot bevordering der ware belangen van deze gemeente. Dit vragen wij van U om Christus’ wil.
Amen.”

Deel dit bericht via...